Arne Ljungqvist 10 oktober

Läkaren Arne Ljungqvist gästade vår kvällsträff på Rigagatan 3 och gav oss en inblick i "Mitt liv som dopingjägare" en verksamhet han ägnat mer än 50 år.

Arne Ljungqvist är före detta höjdhoppare, mer känd som nationell och internationell idrottsledare, läkare och professor i medicin, som blev dopingjägare nummer 1. Delar av den svenska idrottseliten krävde tidigt hans avgång och läkarkollegor angrep antidopingarbetet i ansedda Läkartidningen. Men Arne Ljungqvist gav inte upp. Tvärtom, i fem decennier har han bekämpat doping världen över, ibland mot de högsta idrottspotentaternas vilja. Han är nu 92 år och världens främste dopingexpert. Det var intressant att ta del av hans insatser under alla år och de framsteg som nåtts i och med detta arbete.
Arne Ljungqvist har haft många framstående positioner, bl. a. var han ordförande för Svenska Friidrottsförbundet 1973–1981, ledamot av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) 1989–2011, ledamot i Riksidrottsstyrelsen 1975–1989 och därefter dess ordförande 1989–2001. Han var samtidigt ordförande för Riksidrottsförbundet 1989–2001.
Han valdes in i Internationella Olympiska Kommittén (IOK) 1994 och är numera dess hedersledamot.
Ljungqvist var styrelseledamot i World Anti-Doping Agency (WADA) från 1999, då WADA bildades. Från 2008 och fram till sin avgång 2013 var han dess vice ordförande. Vidare var han ordförande för WADA's Health, Medical & Research Committee. Samtliga idrotter och länder som är anslutna ska följa bestämmelserna i regelverket WADC. Till OS i Aten 2004 var varje tävlande nation tvungen att skriva under regelverket för att få deltaga.
Efter det intressanta föredraget avslutades kvällen på sedvanligt sätt med ost och vin.