Östermalmshallen 8 februari

Trevligt och intressant studiebesök. Lina Bielsten som är Chefredaktör för tidskriften Östermalms saluhall berättade såväl saluhallens historia men mycket om nutid.

Saluhallen invigdes1888 och kostade en miljon kronor att uppföra. Det tog sex månader att uppföra saluhallen vilket kan jämföras med den senaste renoveringen som tog fyra år. Stockholm stad äger saluhallen sedan 1914. Från start var det 151 handlare som hade varsin plats mot dagens 18 handlare.

Hårt slitage och nya krav på funktioner bl.a. handikappanpassat och handlarnas behov av förbättringar innebar att saluhallen behövde renoveras. Senaste renoveringen påbörjades 2016 och saluhallen återinvigdes 2020. Saluhallen har nu en tydligare matprofil med dess butiker och restauranger. Inne i saluhallen finns dessutom två nya balkonger för besökare.

Man har bevarat, förstärkt och återskapat saluhallens kulturhistoria och arkitektoniska värden bland annat genom att återställa originaldekor, färger den stjärnformade planlösningen och handlarnas saluplatser.