Bellmansro 26 augusti

Vandring från Gamla Djurgårdsstaden till Bellmansro torsdag den 26 augusti.

Djurgårdsstaden är, näst efter Gamla stan, Stockholms äldsta bevarade stadsdel och kallades förr Båtmansstaden. Drottning Kristina tog  initiativet att inrätta sjukhus och bostäder för båtsmän (Båtsmän var militärer inom flottan).

De första husen i Djurgårdsstaden bestod av fjorton små hus som beställdes från Åland. Stugorna anlände till Stockholm 1668 och sattes upp på  nuvarande Allmänna gränd.

Djurgårdskyrkan och skolan byggdes som en gåva av Djurgårdsvarvets ägare och skeppsredare John Burgman 1828. Mestadels bodde båtsmän och andra som hade med skeppsfart och varv på Djurgården. År 1876 gick 217 barn i skola i Djurgårdskyrkan, två år senare uppfördes den nya Djurgårdsskolan.

I Djurgårdsstaden bor det idag ca 200 personer i de gamla husen och förvaltas av AB Stadsholmen. I området utkanter blandades äldre byggnader med höga hyreshus från 1920- och 1930 talet.

Långa gatan är den längsta gatan i kvarteret, den är 150 meter lång i jämförelse med Valhallavägen, ca 3500 meter och är stadens längsta gata. Breda gatan kallades förr Breda gränden och i slutet av gatan ligger Skampålens torg, De som av olika skäl blev dömda att stå vid pålen blev fastsatt med en halskedja.

Därefter fick vi se magnifika palats och villor bl.a. Italienska ambassaden som arkitekten Ferdinand Boberg  ritade, Villa Ekarne ritad av Ragnar Östberg samt Villa Sunnan lid som ritades av arkitektenTorben Grut för sig och sin familj.

Vandringen avslutades vid Bellamansbysten, en skulptur vid Bellmansro på Södra Djurgården. Bellmansbysten är gjuten i brons och står på ett högt postament av finhuggen men oslipad granit. På granitfoten ses endast namnet Carl Michael Bellman och ovanför en lyra inristad.

Konstvandringen var uppskattad och Marie Andersson, vår guide, som alltid kunnig och entusiasmerande. Trots att vädergudarna inte var med oss denna dag uttryckte deltagarna stor uppskattning av vandringen.