Referat medlemsmöten 2022

Referat från våra månadsmöten 2022.

SPF Seniorernas månadsmöte 5 december 2022

Ordförande Hans-Bertil Fransson hälsade 131 medlemmar välkomna till december månads möte. Årets luciatåg kom åter igen från Ekhamraskolan. 12 elever under ledning av Mats Petrus sjöng Luciasången och flera av våra vackra julsånger. Ungdomar med ljusa röster som sjunger våra traditionella sånger förhöjer verkligen stämningen.
Jullandgång avnjöts och kaffe med pepparkaka. Därefter läste Iréne Skoog två dikter, Julbesvär och En grans funderingar.
  image8ked8.png

imageh5u6.png

John-Gunnar Nilsson informerade om kommande studiebesök. Han berättade som vanligt en historia och avslutade med ”Att åldras är som att bestiga ett berg. Man blir andfådd men får en mycket bättre utsikt”.

Lotteridragning följde och därefter avslutade  Hans-Bertil mötet och önskade alla en God Jul.

Ewa Colliander

SPF Seniorernas månadsmöte 7 november 2022

SPF-Seniorerna i Mariestad hade den 7 november månadsmöte i Pingstkyrkan där 154 medlemmar deltog. Ordförande Hans Bertil Fransson hälsade alla välkomna. Kommunpolis Helene Benjaminsson var inbjuden för att tala med oss om bedrägerier och stölder som ökar kraftigt. Till sin hjälp hade hon med två polisaspiranter.
imagelmjms.png

De varnade för att släppa in någon okänd och att aldrig lämna ut koder eller bankkonto. När okänt telefonnummer ringer använd sunt förnuft och om du känner dig osäker, svara inte utan kontrollera numret och ring sedan upp om det är okej. Låt dig inte lockas av en vältalig obekant som tycks veta allt om dig; var misstänksam! Låt inte någon stå nära dig vid bankomaten när du tar ut pengar.
Polisanmäl alla försök att lura dig. Ring Polisen på 114 14 eller besök din närmaste polisstation. Andra saker som kan öka tryggheten är grannsamverkan, som polisen kan informera om och larm som försäkringsbolag kan hjälpa till med.  Även tittöga och säkerhetskedja på dörren, samt att DNA-märka dyrbara saker kan vara kloka åtgärder. Många medlemmar hade frågor och delgav händelser de utsatts för efter polisernas genomgång.    

Efter detta var det dags för interna meddelanden.
John Gunnar informerade om ett studiebesök på Meyers AB (Rapsodine) 30/11 och tog emot anmälan.
Egon informerade om berättarkaffet 16/11.  
Hans Bertil  informerade om att lucia besöker oss vid nästa månadsmöte och tog emot anmälan till den jullandgång som då kommer att serveras.       
Jan informerade om kommande resor. Resan till julkonsert i Vara konserhus är fulltecknad. Nästa år planeras en resa till Stockholm och Åland i Maj 2023, samt en hemlig resa (du kan läsa mera om detta på resekommitténs sida).

Alla kommiteer behöver hjälp! Hör av er om ni vill hjälpa till.

Kaffe och lotteridragning avklarades, innan vi gick en trappa upp för att lyssna till sånggruppen Magpies. Det är en sånggrupp bestående av 7 skönsjungande damer från Töreboda och Mariestad. Gruppen bildades för 34 år sedan, har hållt ihop sedan dess och delat både glädje och sorg. De hade en bred repertoar bestående av bland annat Bellman, Ted Gärdestad och Simon and Garfunkel. De har framfört sina sånger på Göta Kanalbåtar, i flera kyrkor och även sjungit utomlands  vid flera tillfällen. Närmast har de en julkonsert i Töreboda kyrka 18 december.
Hans Bertil tackade och gav dem varsin blombukett.
image6pmjf.png

Därefter avslutades mötet.

 

SPF Seniorernas månadsmöte 3 oktober 2022


Ordförande Hans-Bertil Fransson hälsade 154 medlemmar välkomna till oktober månads möte. Inbjuden till mötet var Mohammad Mehanna som är chef för kriminalvården i Mariestad. Han berättade först lite historik om fångvården i Mariestad. Fängelseanstalten Rödjan är den äldsta i sitt slag i landet. Kriminalvården bedriver här jordbruk med spannmålsodling, mjölkkor och köttdjur. I besättningen finns bl a kossan Karin som är 13 år och har gett 110000 l mjölk hittills. Rödjan är en kravmärkt gård och allt foder odlas på anstaltens egen mark.

  imagezaxvt.png imagez49xn.png
Sara Johansson från SPF och Mohammad Mehanna från kriminalvården i Mariestad

2020-21 kom ett beslut om att bygga till fängelsanstalten. Totalt skall det byggas fyra bostadshus utöver administrativ byggnad som skall vara klara 2026. Husen skall ha plats för ca 400 interner varav 150 på sluten avdelning. Personalstyrkan kommer att ökas med 400 tillsvidareanställda samt 100 vikarier. Fängelset anordnar behandlingsprogram, studiecirklar mm. Sysselsättningen består av djurskötsel, lantbruk, montering mm. ”Vi bryter den onda cirkeln för ett tryggare samhälle” är anstaltens devis. Hans-Bertil tackade Mohammad Mehanna för en mycket intressant föreläsning och överlämnade en blomma.

  imagemeqy.png image5a7oj.png
Hans-Bertil Fransson hälsar Mohammad Mehanna välkommen till det välbesökta månadsmötet.

Åke Johansson från Korpen informerade om verksamheten och hoppades att åtminstone hälften av de församlade kommer på träning nästa vecka i lokalerna på Johannesberg. Efter kaffepaus läste Iréne Skoog flera av sina dikter. 

  imageopx1.png imageh1twi.png
                       Åke Johansson och Iréne Skoog.

Hans-Bertil informerade om anhörigdag samt om att hemsidan är på gång och påminde om att hämta hem SPF-appen. 
John-Gunnar Nilsson inbjöd till studiebesök på ASB som finns i gamla CanVacs lokaler. Studiebesöket blev omedelbart fulltecknat.
Egon Vikström informerade om nästa berättarcafe den 19 oktober kl 14.

Lotteridragning avslutade månadsmötet.

Ewa Colliander

 

SPF Seniorernas månadsmöte 2 maj 2022

Ordförande Hans-Bertil Fransson hälsade ca 100 medlemmar välkomna till maj månads möte. En rockgrupp med två solister från Ekhamraskolan underhöll med musik av Europe, Gyllene Tider, Roxett, Guns N´ Roses m fl. Ungdomarna heter Elsa, Smilla, Ture, Gustav, Josef och Albin. De spelade och sjöng väldigt medryckande och trevligt.

Nils Nimsjö informerade om Digi Del Center som finns på Mariestads bibliotek och kan vara en god hjälp för dem som fastnar i teknikens djungel. Öppet för besök är tisdagar mellan 14-16 men det går också bra att boka tid vid annat tillfälle.

Sedan följde information från Studieförbundet Vuxenskolan.Iréne Skoog läste dikter med rubriken ”Sammanfattning av våren” och Anne-Catrine Persson informerade om Folkhälsoveckan som infaller 16-20 maj.

Jan Rosander berättade om tre resor som arrangeras under sommaren. Hans-Bertil Fransson informerade om Seniormässan som genomförs 7/9 och om möte med politiker inför höstens val. Zara Johansson berättade om kommande program för höstens månadsmöten. John-Gunnar Nilsson inbjöd till studiebesök hos konstnär Leyla Salm i Lagmansboda.

Mötet avslutades med kaffe och lotteridragning.

SPF Seniorernas månadsmöte 2022-03-07

Ordförande Hans-Bertil Fransson hälsade medlemmarna välkomna till mars månads möte.

Seppo och Mikael Stävenborg underhöll med kända visor och ballader. Henrik Persson berättade om arkivet över gamla skolfilmer som han tagit hand om. De medlemmar som var närvarande fick möjlighet att svara på en enkät om vilket media de föredrog för att få information om föreningens verksamhet. Iréne Skoog läste en vårdikt.

Efter paus för kaffe och ytterligare information från ansvarig för berättarkafé, studiebesök, KPR och resekommittén avslutades mötet med lotteridragning.

image7whn.png
Seppo och Mikael Stävenborg spelade och sjöng för deltagarna.

 

Ewa Colliander

 

Referat från årsmötet 14 febr. 2022

 

Kom igen SPF!
Ordföranden Hans-Bertil Fransson hälsade välkommen till årsmötet 2022 som hölls i Pingstkyrkans lokaler.

imagexl77f.png


En stunds tystnad för att minnas de medlemmar som lämnat oss under 2020 och 2021, inledde mötet.
Till ordförande och sekreterare för dagen valdes Göran Wellman och Birgitta Ribbstedt.
Verksamhetsberättelse, resultat och balansräkning samt revisionsberättelse godkändes. Styrelsen fick ansvarsfrihet.
Hans-Bertil Fransson valdes att fortsätta som ordförande. Styrelsen består av åtta medlemmar.

Till de många kommittéerna inom olika intresseområden valdes representanter. I årets plan ingår många mål, till exempel bevakning av viktiga frågor för seniorer.
Här finns KPR, där de olika pensionärsorganisationerna samverkar med kommunen, att fortsätta med aktiviteter som innan pandemin, kursverksamhet och utbildning inom olika områden, friskvård, motion, frågesport, dans, resor (ännu bara visioner) med mera.

Allt för att uppnå mer gemenskap och att bryta ensamheten. Inom vissa områden saknas ledare, styrelsen har uppdrag att försöka lösa tillsättning.
En önskan att medlemmar anmäler sitt intresse för att hjälpa till framfördes.

Medlemsavgiften är oförändrad.
Efter kaffestunden läste Iréne Skoog sin dikt Förväntan i februari.

Mötet avslutades med ordförandes önskan om en bättre och friskare framtid för alla.
Iréne Skoog