2023 Studiebesök

SPF Seniorernas studiebesök 24 oktober 2023 hos FX Airguns

  image4goqj.png 
20 personer deltog på tisdagen vid besök hos FX Airguns. Andreas Gustavsson tog emot och berättade om företaget som grundades av Fredrik Axelsson i Mariestad 1999. Fredrik var ständigt på jakt efter bästa luftgeväret. När han inte hittade det han letade efter började han att skapa sitt eget drömluftgevär.

  image2w5e9.png
   Företagets lokaler på Västerängsvägen

FX-teamet med Fredrik i spetsen har introducerat banbrytande teknik och anses vara globalt ledande. För närvarande tillverkas närmare tjugotalet olika modeller. Företaget tillverkar också en del kringutrustning för luftgevärsskytte. Luftgevären testas grundligt i alla aspekter innan de lämnar fabriken. FX luftgevär ger överlägsen precision, pålitlig konsistens samt så är de anmärkningsvärt tysta, effektiva och extremt kraftfulla. Luftgevären används till största delen till tävlingsskytte.

Företaget har ett hundratal anställda och omsätter 300 miljoner. Det mesta av tillverkningen exporteras. FX Arguns fortsätter att växa och har planer på att bygga ut nuvarande lokaler.

Torbjörn Wentzel tackade Andreas för ett mycket intressant och spännande besök.

 

SPF Seniorernas studiebesök 26 sep -23 på UW-ELAST

25 personer deltog på onsdagen vid besök hos UW-ELAST. Företagets platschef Magnus Ahl och Albin Sunesson, kvalitetsansvarig tog emot och berättade om företagets historia och dess verksamhet. Verksamheten bedrivs, förutom vid huvudkontoret i Mariestad, också i Traryd, Burseryd, Tranås och i Polen. I Mariestad arbetar ca 50 anställda.
  imagefncel.png imageee1z7.png
  Magnus Ahl platschef              Albin Sunesson, kvalitetsansvarig

Företaget är Skandinaviens ledande tillverkare av formgjutna produkter i polyuretan. Kunder och samarbetspartner finns inom ett stort antal branscher och företagstyper. Kunder är allt från stora, tunga industrier inom stål- och pappersindustrin, till mindre och medelstora företag. Med olika polyuretankvalitéer belägger, gjuter och sprutar företaget produkter för att nå maximal livslängd. De flesta momenten i processen är rent hantverk och kräver stor noggrannhet. UW-ELAST tillhandahåller kundanpassade lösningar till bil- och båtindustrin, gruvindustrin, transporter, försvaret och sjukvården. Exempel på produkter som tillverkas är larvfötter för bandmaskiner, fendrar till fartyg som skall hjälpa reparatörer att förflytta sig från båt till vindkraftverk ute på Nordsjön där vågorna normalt är upp till 3 meter höga. Ett annat exempel är speciella mössor som har tagits fram som skyddar huvud och hår vid cancerbehandling.
  imageumkr.png image3nh95.png
Första bilden: fenderar för att angöra mot en oljerigg. Andra bilden: Fartyg med sådan fender monterad i fören.

Materialet är oerhört starkt, segt och hållfast. Det klarar vatten, solljus, kyla och värme och har dessutom lång livslängd.

Efter presentationen fick besökarna gå igenom fabriken och se de olika tillverkningsmaskinerna och ugnarna. En del av det material som kommer till företaget skall repareras. Man slipar bort gammalt ytskikt och blästrar, använder en typ av primer och monterar därefter ett nytt skikt med polyuretan. Detta är en del av företagets policy med kvalitet, miljö- och hållbarhetstänk.
  imageo70da.png imaged8mfn.png

John-Gunnar Nilsson tackade Magnus och Albin för ett mycket intressant besök.

Ewa Colliander

 

Studiebesök Prodma 2023-03-21

SPF Seniorerna i Mariestad var den 21 mars på Studiebesök på PRODMA. Ett 20-tal medlemmar deltog. PRODMA betyder produkt av Mariestad. När Elektrolux la ner sin verksamhet i Mariestad för att flytta den utomlands, köpte några av de anställda som arbetat där i många år lokalerna och en del maskiner. De fortsatte produktionen dock ej med kylskåp men med andra kylvaror.  En av dem som övertog verksamheten var Jan Kristoffersson och det var han som på ett roligt och intressant sätt guidade oss i 2 timmar genom fabriken. John-Gunnar Nilsson och Torbjörn Wentzel som hade ordnat studiebesöket  tackade Jan med  en present.

  imageepho.png image0h1l.png
Någrea av SPF-arna fann den här roboten intressant och alla tyckte att Jan Kristoffersson hade intressanta saker att berätta.

Ett stort tack till Torbjörn och John-Gunnar som fixat dagens studiebök och framför allt ett stort tack till Jan Kristoffersson.