2022 Studiebesök

Studiebesök Rapsodine 2022-11-30

20 personer deltog onsdagen den 30 november vid besök hos Rapsodine. Ett företag i Mariestad som i över 30 år har tillverkat naturliga, ekologiska och veganska hud- och hårvårdsprodukter.
Lotta Johansson Lönn, produkt- och varumärkesansvarig, har sprungit i fabrikens lokaler sedan barnsben och tagit del av varumärkets utveckling från starten. Sedan 2018 driver hon och hennes man Mikael Lönn företaget tillsammans.

  imagezy2gi.png imagezad4r.png

Lotta Johansson Lönn berättar om Rapsodine. Till höger ser vi råvaran till företagets produkter - den ekologiska rapsoljan.

Rapsodine kom till på grund av en önskan om att skapa en produkt ”med en fot i jorden” baserad på svensk rapsolja. Önskan kom från en av företagets största kunder och framfördes till entreprenören Tomas Meyer. Resultatet av förfrågan blev en fuktighetskräm, som än idag är Rapsodines mest populära produkt. Idag har sortimentet av hud- och hårvårdsprodukter, alla baserade på rapsolja, vuxit och består av ett 40-tal produkter. Sortimentet har utökats med hem- och klädvårdsprodukter.

Tillverkningen är baserad på svensk ekologisk rapsolja. Rapsoljans fördelar är att den är svensk och närproducerad. Den har dessutom fantastiska hudvårdande egenskaper. Oljan tas lätt upp av huden, återfuktar och tillför näringsämnen, vitaminer och hälsosamma fettsyror. Den kallpressade ekologiska rapsoljan i Rapsodines produkter kommer från Gunnarshögs Gård på Österlen. Samarbetet har pågått i närmare 20 år.
  imagezlbwh.png imagezo06x.png
Några av deltagarna i studiebesöket som med intresse tar till sig informationen.

Alla val som företaget gör utgår från att det ska vara så hållbart som möjligt. Företaget säljer Rapsodine helt förpackningsfritt genom en refillstation som de är först ut med inom branschen i  Sverige. Det ställs stora krav på renlighet vid tillverkningen för att kunna svara upp mot utlovade hudvänliga produkter. Granskning av företaget görs av läkemedelsverket.

Stort tack till John-Gunnar Nilsson som ordnat ett mycket intressant studiebesök.

Ewa Colliander

 

Studiebesök ASB VA automation AB 2022-10-11

SPF Seniorerna i Mariestad har varit på studiebesök på ASB VA automation på Förrådsgatan i Mariestad. VD Kenneth Rydin informerade om verksamheten som startade 2008. Då arbetade men med att installera värmepumpar. Nu är verksamheten specialiserad på tillverkning av pumpskåp till vattenrenings- och avloppsreningsverk. Bl a görs pumpskåp till vägviadukter för bortförande av dagvatten.
All projektering, konstruktion och programmering görs i Mariestad där ca 400 pumpskåp tillverkas per  år.     

images9ys.png    
Vd Kenneth Rydin i t-tröja berättar om företaget..                       

imagenxjub.png
 ..medan publiken uppmärksamt lyssnar.
Bolaget har idag 70 anställda och ingår i ASB Univater som bestående av 9 företag. Huvudägare är IKEA. Bland de större arbetena som företaget genomfört är en pumpanläggning i Borås och just nu arbetas med en pumpstation till avloppsanläggningen vid Branäs skidanläggning. 
SPF Seniorerna tackade för ett trevligt studiebesök genom John-Gunnar Nilsson och alla var imponerade av företaget.

Anne-Catrine Persson

 


SPF Seniorernas studiebesök vid Lyrestads Gjuteri


15 personer deltog på onsdagen vid besök hos Lyrestads Gjuteri AB. Företagets VD Peter Stridqvist tog emot och berättade om företagets historia och dess verksamhet. Walter Stridkvist och Allan Levinsson startade verksamheten 1955.
Senare övertogs den av sönerna Peter och Rolf Stridqvist. Från 1999 Är Peter ensam ägare och även sonen Andreas är involverad i verksamheten. Gjuteriet gjuter både gråjärn och segjärn av lokalt återvunnet skrot som smältes ned med hjälp av 100 % återvunnen energi.

Försäljningen vänder sig främst till svensk verkstadsindustri. Företaget gjuter även exklusiva prydnadsföremål till Svenskt Tenn, offentlig utsmyckning och hjälper till vid restaurering av gjutjärn och renovering av byggnader.
I det nybildade företaget Lursta Cast Iron AB tillverkas bl.a. stekbord och andra hushållsprodukter.

Stort tack till John-Gunnar Nilsson som ordnat ett mycket intressant studiebesök.

                  imagelg2v9.png

                             Jönssons katt