Berättarcafé 2023

SPF Seniorernas berättarkafé 15 november 2023

Egon Vikström hälsade välkommen till årets sista berättarkafé. Drygt 70 medlemmar hade samlats för att möta en hemlig gäst. Dagens gäst var Mats Blom från Mariestads begravningsbyrå.
 
 Mats Blom.(foto Ewa Colliander)

1928 startade Beda Blom begravningsbyrå. Företaget övertogs sedan av sonen Axel Blom. Därefter var det hans söner Jörgen och Sune Blom som drev företaget. Från 1992 övertogs det av Bedas sonsonsson Mats som driver byrån tillsammans med sin fru. Numera har företaget även kontor i Hova och Töreboda. Företaget hanterar ca 350 begravningar per år i de tre kommunerna. Utöver Svenska Kyrkan hanteras muslimska och hinduiska begravningar. Ungefär 60 % är borgerliga begravningar. Svenska medborgare betalar begravningsavgift via skattsedeln som ger tillgång till kyrka eller kapell samt plats på kyrkogård eller kremering. Är man medlem i Svenska kyrkan ingår präst, kantor och vaktmästare. Ungefär 10 % avser jordbegravning och ca 90 % kremeras. På kyrkogården kan man välja sten och plantering, minneslund eller askminneslund.

För anhöriga är det många beslut att ta. Man ska välja kyrka, annons, symbol i annons, vers, minnesfond, kista eller urna, blommor och gravplats. Begravningsbyrån tillhandahåller blanketter som man kan fylla i för att underlätta för anhöriga.

Svenska kyrkan har register och karta över gravplatser. Länsstyrelsen kan ge tillstånd att sprida askan i t ex Vänern. Askan förvaras i en särskild urna som sänks ner ca 2-300 m ut i sjön.

Om anhöriga saknas är det kommunens ansvar att sköta begravningen.

Familjejuridik har tillkommit i verksamheten. Byrån hjälper till med att upprätta bouppteckning, testamente, äktenskapsförord, gåvobrev samt framtidsfullmakt. Arvsrätt har barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Som andra grupp ärver syskon och syskonbarn och som tredje mor- och farföräldrar.

(Vill du vet amera om framtidsfullmakt kan du läsa om det här på vår hemsida. Klicka på länken ->här)

Vid arvskifte framgår hur fördelning skall ske. Hänsyn tas till befintligt testamente, gåvobrev samt äktenskapsförord.

Begravningsbyrån kan förvara dokument kostnadsfritt.

Vid dödsfall krävs läkares dödsattest som går vidare till skattemyndigheten. banker, försäkringsbolag m.fl. Den avlidnes konton spärras omgående vilket kan ställa till problem för den efterlevande make/makan om betalningar vanligtvis sker från ett av de spärrade kontona.

Originalhandlingar som är daterade, underskrivna och bevittnade krävs vid kontakt med bank. Det avser främst testamente och framtidsfullmakt. Dessa två handlingar finns inget register för hos myndigheter och måste alltså bevaras på säkert sätt.

Egon tackade Mats med en blombukett för ett intressant föredrag.

Egon berättade lite kuriosa om dagens datum bl a att dagens namn är Leopold. Kända personer med namnet är Kung Leopold av Belgien som var gift med svenska prinsessan Astrid. Hon omkom vid en bilolycka. Leopold och Astrid fick tre barn. Josephine Charlotte, Bauduoin samt Albert. Bauduoin var gift med Fabiola. Kungaparet besökte Sverige en mycket varm dag 1964. Egon tillsammans med sitt regemente var med vid paraden i Stockholm iklädd -58 års fältuniform av vadmal och med stålhjälm. Det var ett svettigt men ståtligt minne.

Fler kända män med namnet Leopold är Carl Gustaf af Leopold som var en svensk författare och poet. Leopold Mozart var far till den berömde kompositören Wolfgang Amadeus Mozart.

Den 15 november 1776  föddes Per Henrik Ling, även kallad gymnastikens fader. 15 november 1917 blev Finland ett fritt land. Slutligen 15 november 2022 var jordens befolkning 8 miljarder människor.

Egon påminde om nästa berättarkafé 21/2 och dagen avslutades med kaffe och lotteridragning.

Som vanligt avslutades Berättarcaféet med rejäla smörgåsar till kaffet. (foto Ewa Colliander)

Ewa Colliander

 

Berättarkafé 18 oktober 2023 -  drakar och demoner - Jan Fleischmann 

Egon Vikström hälsade välkommen till dagens berättarkafé. Drygt 70 medlemmar hade samlats för att möta en hemlig gäst. Dagens gäst var Jan Fleischmann som visade bilder och berättade om sina resor i jakt på spännande villebråd från olika delar av världen.
  imagevbh4b.pngJans program för dagen kallade han Drakar och demoner. Han berättade först lite om sin bakgrund som naturfotograf. Han har tidigare varit anställd på Mariestadstidningen men är sedan ett antal år frilansreporter.

Mount Everest, Kilimanjaro, Komodo ön, Brasilien, Peru och Eldslandet är några av de mest exotiska platserna Jan varit och besökt med sin kamera. Han har fångat otaliga djur på bild. En del har varit särdeles svårfångade och en del har det varit riskabelt att närma sig. Men en god fotograf väjer inte för faran vilket vi fick se. Bilderna som visades föreställde björn, varg, tiger, leopard och krokodil.  Vi fick lära oss att panter rätteligen är en svart leopard och att puma också kallas bergslejon. Vi fick se den lilla minielefanten som finns på Borneo liksom gorillor, näsapor och orangutanger som sorgligt nog är utrotningshotade. Jan varnade dem som har ormfobi att blunda när han visade kobra, anakonda och den skräckinjagande jättevaranen.
  image37qi.png  imagekz1mh.png
   Komodovaraner och svart leopard

  imagezj0z5.png
 Egon tackade Jan med en blombukett för ett spännande föredrag.

Egon berättade lite kuriosa om dagens datum bl a att dagens namn är Lukas. Kända personer med namnet är evangelisten Lukas som också var läkare och konstnär. Janne Lukas, artist, Johannes Lukas tränare av svenska skidskyttelandslaget, Lukas Moodysson regissör samt Lukas Bonnier, förläggare. 18/10 1968 var OS i Mexiko City, År 1867 var det nödår och USA köpte Alaska av Ryssland 18/10 för 7,2 miljoner dollar. 18/10 1016 besegrade Kung Knut den Store engelske Edmund Järnsida och tar över makten i England.

Egon påminde om nästa berättarkafé 15/11 och dagen avslutades med kaffe och lotteridragning.

Ewa Colliander

 

SPF Seniorernas berättarkafé 20 september 2023 - Hildegard av Bingen

Egon Vikström hälsade välkommen till dagens berättarkafé. Drygt 70 medlemmar hade samlats för att möta en hemlig gäst. Dagens gäst var Petra Hjort af Ornäs som berättade över ämnet ”Hildegard av Bingen”.
  image435lu.png
               Petra Hjort af Ornäs

Hildegard av Bingen levde mellan åren 1098-1179. Hon var en abbedissa, tonsättare, mystiker, predikant och författare under medeltiden. Hildegard var en mycket bildad kvinna på en rad områden och skrev böcker såväl som musik, predikade och anlade kloster. Som 8-åring överlämnades hon för utbildning till ett kloster i Disibodenberg. Hon fick undervisning i bibelläsning, latin, grekiska, psalmsång och handarbete. 1112 avgav hon sitt klosterlöfte och fick sina ordenskläder av den helige Otto av Bamberg. Två år senare blev hon benediktinernunna.

Vid 43 års ålder fick Hildegard en stark vision som hon upplevde som Guds uppmaning till henne att börja skriva. Hon påbörjade det verk som hon kallade ”Scivias”. Hon hade hjälp av munken Vollmar att nedteckna sina erfarenheter och upplevelser under de sista årens visioner. 1147 fick Hildegard vid synoden i Trier påven Eugenius III:s tillstånd att publicera sina texter.
  imagen0koe.png imagergks.png

Mellan åren 1147-1150 fick hon, trots motstånd, från munkarna på Disibodenberg, tillstånd att i Rupertsberg bygga ett riktigt nunnekloster.

Hildegard skrev flera böcker om naturmedicin. 1165 övertog hon ledningen för klostret i Eibingen och räddade det därmed undan stängning. Hon gjorde fyra långa predikoresor i Tyskland. Resorna var besvärliga eftersom vägarna var usla och det enda sättet att förflytta sig var att rida eller där det var möjligt resa med båt. Hildegard dog i klostret Rupertsberg 1179.

1228 ansöktes om hennes helgonförklaring. På 1500-talet skrevs hon upp på listan över heliga personer, utan att bli helgonförklarad. Hon firas som helgon runt om i den kristna världen, trots att hon länge inte var formellt kanoniserad.

Egon tackade Petra med en blombukett för ett intressant föredrag.
  imagervs8.png

Egon berättade lite kuriosa om dagens datum bl a att 20/9 1946 hade filmfestivalen i Cannes premiär, samma datum 1881 gifte sig kung Gustav V med Viktoria av Baden, 1775 härjades Gävle av storbrand och 1714 brände ryska trupper ner Umeå. Dagens namn är Lisa och Elise. Några kända personer med detta namn är Elise Ottesen-Jensen och Lisa Ekdal. De som kämpat med att lära sig spela piano kommer också ihåg ”Für Elise”.

Egon påminde om nästa berättarkafé 18/10 och dagen avslutades med kaffe och lotteridragning.

Ewa Colliander

 

SPF Seniorernas berättarkafé 19 april 2023

Egon Vikström hälsade välkommen till dagens berättarkafé. 50 medlemmar hade samlats för att möta en hemlig gäst. Dagens gäst var komminister Luka Westergaard som berättade över ämnet Den kreativa hermeneutiken.
image8bo0k.png

Hermeneutik är vetenskapen om rätt tolkning av en text eller läran om förståelse. Begreppet kommer av det grekiska ordet hermeneuein, efter guden Hermes, och betyder tolka, utlägga, förkunna. Hermeneutiken omfattar exempelvis tolkning av religiösa grundtexter inom religionsvetenskap. Det är en forskningsmetod där tolkningen är central.

På 300-talet skrevs bibeln med texter så gamla som 4000 år och den yngsta från 150 år ef Kr. Översättningarna har varit olika och tolkningarna ännu fler. År 1541 gjordes den första översättningen av bibeln till svenska. År 1917 gjordes en nyöversättning efter påbud av kung Gustav V. Den var skriven med ett rikt, levande poetiskt språk. 1999 bestämde staten att det skulle göras en nyöversättning med ett akademiskt korrekt språk.

Vi fick se en kortfilm på några ungdomar som kastade bollar till varandra. Vi blev uppmanade innan att räkna hur många gånger någon med vit T-shirt kastade bollen. Svaret efteråt från åhörarna varierade från 12-20. Rätt svar var 15. Men sedan frågade Luka: Vem såg gorillan? Ingen av oss! Och mycket riktigt när vi såg filmsekvensen igen så var det en person som var utklädd till gorilla vilket visar att vi har en egen tolkningshorisont.

Luka läste texten om Bröllopet i Kana där Jesus omvandlade vatten till vin. Vad betyder egentligen texten? Är det ett mirakel eller skall det tolkas på något annat sätt. Det finns flera olika försök till förklaringar.

Egon tackade Luka med en blombukett för ett intressant föredrag.

image9rxb9.png

Egon berättade lite kuriosa om dagens datum och att dagen namn är Olaus och Ola. Olaus Petri var reformator och humanist, Olaus Magnus var kartograf, Ola Magnell och Ola Salo, artister, Ola Ullsten, politiker, Ola Skinnarmo, äventyrare. 19/4 1552 avled Olaus Petri, 19/4 1689 avled Drottning Kristina, 19/4 1882 avled Charles Darwin och 19/4 1943 gjorde judarna i Warszawas getto uppror mot de tyska ockupanterna.

Egon påminde om nästa berättarkafé 20/9 och dagen avslutades med kaffe och lotteridragning.

Ewa Colliander

SPF Seniorernas berättarkafé 15 mars 2023 - en resa till Grönland med Axel Sandahl
Egon Vikström hälsade välkommen till dagens berättarkafé. Ca 60 medlemmar hade samlats för att möta en hemlig gäst. Dagens gäst var Axel Sandahl som berättade om sin resa till Grönland.

Resan började med flyg till Reykjavik. Enligt Axel ska man sitta på höger sida när man flyger mot Island. Tvärs över ön ser man sprickan som är 15-20 m bred och som bildas av att två kontinentalplattor driver isär. I Reykjavik fortsatte resan med Hurtigrutens expeditonsfartyg Frithiof Nansen. Fartyget hade 393 passagerare från 18 olika nationer. 20 personer i besättningen var specialister inom olika kunskapsområden och under den 16 dagar långa resan fanns möjlighet att lyssna på föredrag och se bildvisningar. Fartyget är helt nytt med ny modern hybridteknologi vilket innebär minskning av utsläpp och gör att fartyget är tystgående vilket är viktigt när det seglar i känsliga landområden.
image4r3x9.png

Resan passerade sydspetsen på Grönland och fortsatte upp utmed västra kusten. Grönland har ca 57000 innevånare som bor i större och mindre orter. Det finns inga vägar på Grönland. Man förflyttar sig med båt eller flyg. För att besöka olika platser fick passagerarna gå i landstigningsbåtar eller åka i små gummibåtar. För de djärva fanns även kajaker att paddla. I Qaqortoq fick Axel besöka ett grönländskt hem. Det fanns mycket i hemmet som visade att Grönland under många år tillhört Danmark bl a danskt porslin.
imager34xj.png
På Grönland finns inga träd och naturen är karg. För att komma närmare isbergen åkte resenärerna i fiskebåtar av plåt. Hela tiden bryts isberg av från glaciären. Ibland går något på grund och då bildas köer av isberg som ligger på rad. 85 miljoner ton is om dagen släpper glaciären. Passagerarna hade en bricka om halsen som lästes av när de lämnade fartyget för landbesök och när de kom tillbaka lästes brickan av igen för att ingen skulle bli bortglömd och akterseglad på Grönland.
imageyz69i.png

Vid ett stopp på södra Grönland besöktes en spökstad. Här finns en övergiven gruva där man förr bröt kryolit. Det användes för framställning av aluminium. Processen var oerhört energikrävande vilket gjorde att gruvan övergavs.

På Grönland finns ca 20000 myskoxar. De jagas för köttet men kanske mest för den fina ullen. Den är det mjukaste som finns i hela världen. 7-8 gånger varmare än merinoull. 1 oxe kan ge 1 kg ull och garnpriset ligger på 10000 kr/kg.

Egon tackade Axel med en blombukett för en mycket spännande reseskildring.
imagewgagl.png

Egon berättade lite kuriosa om dagens datum och att dagen namn är Christel och Christoffer. Några berömdheter med namnet Christoffer är Columbus, upptäcktsresande och Polhem, uppfinnaren liksom filmstjärnan Christopher Reeves som spelade Stålmannen. 15/3 1993 avled Lennart Hyland, 15/3 1956 var originaluppsättning av operetten My fair Lady och 15/3 1917 tvingades tsar Nikolaj abdikera. Därefter följde en lång berättelse om Julius Caesar och hans liv och leverne från 15/3        44 år f Kr och framåt. Vi fick lära oss de berömda uttrycken ”alea iacta est”, ”veni, vidi, vici” och till sist ”et tu, Brute”.

Egon påminde om nästa berättarkafé 15/3 och dagen avslutades med kaffe och lotteridragning.

Ewa Colliander

 

SPF Seniorernas berättarkafé 15 februari 2023

Egon Vikström hälsade välkommen till dagens berättarkafé. 59 medlemmar hade samlats för att möta en hemlig gäst. Dagens gäst var Sam Hjalmarsson som skulle berätta och visa bilder på fåglar i vår närhet. Sams intresse för fåglar började tidigt när han kom med i Mariestads fågelklubb genom sin storebror Elmer.
image2e2py.png

Sam gav oss tips att det inte behöver vara vackert väder när man går ut på fågelskådning. Hårt väder med stormbyar kan driva fåglar ur kurs och det kan bli oväntade möten. Det går också bra att börja i trädgården. Här ser man ofta pilfinkar, blåmes, koltrastar m fl arter. Ringduvan som förr var en ovanlig fågel har flyttat in till städerna. Bland de vackraste är sidensvans som kommer i flockar på vintern. Lövsångaren är Sveriges vanligaste fågel. 13 miljoner par har räknats in. På Gotland har Sam varit med vid ringmärkning av den sällsynta kornknarren. Den kommer i maj-juni från östra Afrika och landar på samma åker på Gotland. Den flyger på natten och det är obegripligt hur den kan hitta till samma plats. Genom ringmärkningen har man avläst samma fågel 10 gånger.

image7ix6.png
Bilden visar Sams dotter Frida och den lilla uggleungen.

Sam fick ta hand om en kattuggleunge som behövde lite omsorg innan den kunde klara sig själv. Det var en väldigt lugn och trevlig fågel att ha hemma i lägenheten. Sam visade en rolig bild där lilla dottern Frida är helt förhäxad av de stirrande ögonen. När Kattugglan piggnat till kunde Sam släppa ut den i det fria. En berguv häckade på ett tak på en av byggnaderna på Katrinefors. En unge hade ramlat ner och Sam fick göra en räddningsinsats och hjälpa den tillbaka till boet.

Tegelängen som ligger så nära centrum i Mariestad är ett riktigt fågelparadis. Här finns 150 olika arter. År 2000 invigdes våtmarken och senare byggdes också ett fågeltorn. Här finns bl a sothöns, skrattmås, strandpipare och rödbena. Bland de ovanliga som har setts här är snatterand, årta, svarthalsad dopping och den vackra vita ägretthägern. Vid tegelängen har även setts småsnäppor, prutgås, bläsand och även den sällsynta danssnäppan. Myrspoven är en märklig fågel. Man har genom att sändare placerats på fågeln sett att den har flugit 13000 km utan att vila 10 dygn i sträck på resa till Australien. Det är ganska svindlande.

image8tv9.png
Kungsfiskare

Kungsfiskaren är vacker som ett smycke. Ryggen skimrar i regnbågens alla färger. Sam har tagit hand om fåglar som blivit skadade. En sillgrissla som kommit vilse fick flyta omkring i badkaret hemma hos Sam och äta upp sig några dagar. En hökuggla flög in i ett fönster och togs om hand men gick tyvärr inte att rädda.

Vi något tillfälle sågs en flock snögäss vid Karlsholme. De lever vanligtvis i Nordamerika och hade troligen rymt från någon park. Pilgrimsfalken på domkyrkotornet är här för 6:e året i rad. År 2002 fick Sam ett meddelande från en man på Strandvägen. Det satt et kohäger på hans balkong. Det är den enda som setts i Sverige. Den lever vanligtvis i Spanien. Folk kom från stora delar av Sverige för att se fågeln.

Som avslutning visade Sam bilder på den lilla gärdsmygen, Sveriges näst minsta fågel och den stora havsörnen med ett vingspann på 2,5 meter.
  imageskev.png 
Havsörn 

Egon tackade Sam med en blombukett för ett intressant föredrag och för alla fantastiska och vackra bilder.
  imagedh7b.png
Dagens berättare Sam Hjalmarsson med välförkänt blomsterkvast.

Egon berättade lite kuriosa om dagens datum och att dagen namn är Sigfrid. Sigfrid Siwertz var författare och skrev bland annat ”Mälarpiraterna”. En annan berömdhet var Sigfrid Edström som grundade ASEA. 15/2 399 f Kr dömdes Sokrates till döden. Samma dag 1364 valdes Albrekt av Mecklenburg till svensk kung, 1564 föddes Galileo Galilei, 1710 föddes Ludvig XV Bourbon, samma år stod slaget vid Helsingborg, 2010 tog Charlotte Kalla guld i 10 km fristil och 2014 tog Hanna Öberg guld i distans.

Egon påminde om nästa berättarkafé 15/3 och dagen avslutades med kaffe och lotteridragning.

Ewa Colliander