2024 Studiebesök

SPF Seniorernas studiebesök hos Svetsbolaget Conrad & Co AB 4 april 2024

Anders Lövén välkomnade 24 seniorer och delade med sig av berättelsen om sitt företag. För 62 år sedan startade hans far Klas företaget tillsammans med en kompanjon. Idag har företaget 35 lojala och skickliga anställda, med en liten personalomsättning där vissa fortsätter att arbeta även efter att de nått pensionsåldern.

Besökarna fick möjlighet att göra en rundvandring i fabriken och få en visning av maskinparken. Det finns en tydlig Gnosjöanda även i Mariestad. Anders är optimistisk inför företagets framtid, särskilt med tanke på den pågående utvecklingen i kommunen och det utmärkta samarbetet med kommunen.

Företaget specialiserar sig bland annat på tillverkning av konstverk. Ett åtta meter högt moln har levererats till Norge. Gigantiska trollsländor har tillverkats och skickats till Danmark, och en imponerande taklampa har tillverkats för ett företag i Uppsala.

Efter en trevlig stund med kaffe och bildvisning tackade John-Gunnar för det mycket givande besöket och överlämnade en liten gåva som uppskattning.

SPF Seniorernas studiebesök hos Ullervads Handelsträdgård 29 februari 2024

20 personer deltog på torsdagen vid besök hos Ullervads Handelsträdgård. 1965 köpte Ib och Hannelore Kjaergaard handelsträdgården och började odla div växter. 1973 påbörjades bygge av butiksdel som stod klart ett år senare. Under åren har man i handelsträdgården provat en hel rad olika odlingsprojekt, det har varit allt från julstjärnor till dahlior. 1984 började sonen Mikael att arbeta i handelsträdgården och ca 8 år senare anslöt även brodern Anders. Idag driver bröderna företaget. Huvudsysslan idag har gått ifrån odling till att även inkludera diverse konsultuppdrag, landscaping och trädgårdsarbete hos kund. 

Anders Kjaergaard tar emot besökarna.

Anders tog emot oss besökare och berättade om tulpanodlingen som handelsträdgården arbetar med. De är en av få handelsträdgårdar som fortfarande arbetar med att driva upp tulpaner från inköpta lökar. Lökarna kommer från Holland i september och hanteras mycket speciellt fram till att de skall skördas. Det är viktigt med rätt avvägning vad gäller temperatur, vatten och ljus. Till jul tar man fram röda och vita tulpaner, till alla hjärtans dag tar man fram enbart röda tulpaner och till påsk övervägande gula. Varje år köper man in 83000 lökar. De planteras i rena desinfekterade lådor för att förhindra svampangrepp. Översta lagret i lådorna består av sand och därunder specialbeställd tulpanjord. Det tar ca 4 veckor att driva fram blommorna till jul med rätt temperatur och ljus och enbart en vecka i april för att ta fram blommorna. Ljus och värme är helt avgörande. Sverige är världens största konsument av tulpaner. I Holland odlas varje år 4-5 miljoner lökar. Det finns ca 1500 olika tulpansorter. Reglerna runt odling av lökar är väldigt rigorösa och kontrollerade av holländska regeringen.

När tulpansäsongen är över måste alla lådor rengöras och desinfekteras igen för att pelargoner, som är nästa säsongsväxt, inte blir smittade.

Det blev många frågor om lökar och lökväxter av de intresserade besökarna och många tog tillfället i akt och köpte med sig en stor bukett tulpaner.

Torbjörn Wentzel tackade Anders för ett mycket intressant studiebesök.

Ewa Colliander