Stekt kyckling med currysås, ris och smörslungade morötter
Stekt kyckling med currysås, ris och smörslungade morötter
Ingredienser 2 port:
300 g kycklingfilé
Grillkrydda Salt och svartpeppar
En klick smör
2 dl ris
4 dl vatten
0,5 tsk salt
2 st morötter skurna i stavar
Salt En klick smör Vatten
½ gul lök finhackad
0,5 – 1 tsk curry
1 klick smör
1 msk krossad ananas
½ finhackat äpple
2 dl vatten
0,5 kycklingbuljongtärning
1 dl grädde
Kycklingfond för att ge djupare smak till såsen
Ev. salt Svartpeppar
1 /2 msk maizena
1 msk vatten
Gör så här:
1. Börja med såsen (hemligheten med alla goda såser är att de behöver koka länge). Finhacka löken och äpplet. Smält 1 klick smör och fräs löken, äpplet samt ananasen i smöret, tillsätt curryn (den får mer smak när man steker den). Låt fräsa utan att ta färg i ngn minut. Tillsätt vattnet samt den halva buljongtärningen. Sänk till 2:an och låt småputtra i en halvtimme. (Tillsätt ev mer vatten efter hand om det kokar bort för mycket). På slutet sila av såsen och tillsätt slutligen grädden, smaka av med S o P och ev lite kycklingfond, mer curry? Slutligen red av såsen med maizenan utrörd i kallt vatten, låt koka upp igen.
2. Koka upp vattnet till riset, tillsätt salt. När det kokar, tillsätt riset, sänk till 1:an och koka under tätt lock ca 20 min. 3. "Minutfilea" kycklingfiléerna och stek dem gyllenbruna i varm stekpanna, sänk efter du lagt ned dem till 4 an. Krydda med grillkrydda, salt och svartpeppar. Ca 3 min på varje sida. 4. Skär morötterna till stavar. Kok upp vattnet till morötterna med lite salt i , tillsätt de skurna stavarna. Låt koka 2-3 min så att de är "al dente" = för tanden, lite lätt tuggmotstånd, Sila av vattnet och tillsätt en klick smör och sätt tillbaka morötterna i kastrullen en stund på plattan. Smaklig spis och lycka till!