240503 Vandring vid Ålberga Gård

  • Fika i det fina vädret

Idag var vi 38 pensionärer varav 13 män som inledde vandringen med besök i Kila kyrka. Andäktigt satt vi och lyssnade när Bert berättade om kyrkans historik. Tidigare kyrkor från 1100 och 1700 är numera historia. 

Den nuvarande kyrkan uppfördes efter ritningar av Kurt von Schmalensee och invigdes 1963. Det vackra konstverket utfördes av Bengt Olof Kälde år 1967. Det är 50 kvm av guldmosaik, med motiv hämtat från bibeln.

Vandringen började på byvägar till ett gravfält från järnåldern, uppe på en kulle med fin utsikt över trakten och hagarna med hästar. Där fanns också en mittblocksgrav. 

En bit längre fram berättade Olle om att Ålberga funnits sen 1400talet. På 1600talet anlade bröderna De Besche ett järnbruk. Många verksamheter utvecklades sedan Sederholm tagit över bruket: kvarn, mejeri, linoljetillverkning, tegelbruk, kraftverk och sågverk. 

Vi beundrade många trevliga byggnader i vacker arkitektur. Efter ytterligare någon kilometer satte vi oss i en underbart vacker natur i bäckravinen ovanför det översta kraftverket. Vi inmundigade vårt medhavda fika till tonerna från fåglar och bäckens susande. 

Efter vandringen mot bilarna vid kyrkan konstaterade vi att vi gått ca 5 km.

Text och bild: Orvar Norrby

Fler bilder finns i bildgalleriet klicka här

SPF Seniorerna Kiladalen