230823-24 Kosta Boda glasbruk med utflykt i Wilhelm Mobergs fotspår.

  • Gruppfoto vid Wilhelm Mobergs minnessten.

Den 23 till 24 augusti åkte 43 förväntansfulla seniorer mot ett hemligt resmål. Från parkeringen hos Haag & Carlsson Bil tog Kanal Buss oss vidare söder ut mot första kaffestopp vid Tindereds rastplats. Vidare på krokiga vägar och många skyltar att läsa på funderades det vart är vi på väg.

Slutmål Kosta Boda Glasbruk där lunch serverades på matmagasinet, därefter guidad tur på Kosta Art Galleri där en utställning av glaskonstnären Kjell Engman visades plus alla övriga glaskonstnärer som fanns att beskåda.

På kvällen serverades det Hyttsill (salt sill med lök och gräddsås) isterband, stekt fläsk, bakad potatis och krösamos. Så kom ostkakan in med sylt och grädde samt kaffe. Dessa rätter åts och lagades av glasblåsarna och eldarna när arbetet var slut för dagen förr i tiden.

Uppvisning av två glasblåsare samt underhållning av och musik av egen personal verkligt duktiga en mycket trevlig kväll. Nu stundade bara vila i våra egna små hus.

Dag två efter en god frukost hämtades vi upp av en otroligt kunnig guide som tog oss med i ”Utvandrarnas fotspår” en gripande berättelse av Wilhelm Moberg med Kristina och Karl Oskar som huvudpersoner och deras leverne och beslut. Lunchen intogs sedan i Kosta.

Nu återstod bara hemresan med ett fikastopp i Tranås. Väl hemma i Bergshammar tar vi farväl av varandra och hoppas på återseende längre fram.

Text: Margareta Johansson
Bild: Orvar Norrby

SPF Seniorerna Kiladalen