221027 Ölprovning på Nils Oscar bryggeri.

  • Hela gänget på ölprovningen.

Tretton medlemmar i SPF Seniorerna Kiladalen var anmälda till ölprovningen och mötte upp kl 17.00 vid puben och restaurangen vid Nils Oscars bryggeri som ligger mellan Fruängsgatan och Bagargatan strax norr om Hamnvägen i Nyköping.

Med den kunnige guiden Thomas Rådeby fick vi direkt prova 5 olika öl med snacksbricka med jordgubbar, flera sorters ost samt ölkorv, chips och nötter i puben. Därefter skedde en rundvandring i bryggeriet till själva processen att brygga öl i stora tankar samt provsmakning av mörkt fylligt öl direkt från stor rostfri tank. 

Avtappning av det färdiga ölet fick vi se i annat rum intill de stora bryggerikärlen i en linje för flaskor och i en annan linje för aluminiumburkar. Man kunde tappa ca 10 000 liter färdig öl per gång motsvarande 30 000 flaskor à 33cl.

Enligt uppgift säljer man över 1 miljon liter öl per år till systemet som har Nils Oscars öl i alla butiker i landet. Dessutom sker försäljning till restauranger och pubar över hela landet även i 20 liters kärl.

Vi fick veta att ölet som bryggs lyder under livsmedelslagstiftningen och att ölet enligt denna måste ha ett sista försäljningsdatum som brukar vara ca 9 månader efter tappningen på flaska eller burk.

Slutligen fick vi dessutom ett mörk och fylligt bonus-öl i puben. Det var ett uppskattat besök och många ville ha en fortsatt provning av olika drycker framöver.

Text och bild: Klas Roos i programkommitte’n 

SPF Seniorerna Kiladalen