Fylld köttfärslimpa
Köttfärslimpan, som serverades på månadsmötet i Ventlinge, blev uppskattad. Det kanske litet speciella var att den var fylld med bacon och mjukost. Här kommer receptet:
Köttfärslimpa, 4 pers
Ingredienser
- 700 g nötfärs eller blandfärs
Alt 1:
- 1 gul lök, finhackad
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl riven ost
- 1 ägg
- ev skorpsmulor
ELLER
Alt 2:
- 1 påse fransk löksoppa
- 3 dl gräddfil
Krydda av med:
- 1 msk torkad oregano eller torkad basilika eller torkad timjan
- 1 tsk salt
- ½ tsk peppar
Till fyllningen:
- Bacon eller skinka, i mindre bitar
- Smakrik färsk- eller mjukost till fyllning
200 g bacon, skivad, att rulla runt limpan
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Välj alt 1 eller 2 ovan. På SPF-middagen i Ventlinge så gjorde vi en mix av alt 1 och 2. Men löksoppan ger väldigt god smak.
- Forma till en rektangulär platta och bred på mycket ost, fyll sedan med skinka/bacon i bitar. Rulla ihop och forma till en avlång limpa och placera i en smord ugnsfast form
- Klä rullen med bacon. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Om baconkappan får för mycket färg innan färsen är klar, täck med aluminiumfolie och sänk värmen något.
- Spara stekskyn, som samlats i formen, och använd den för att göra såsen. Blanda steksky och grädde i en mindre kastrull. Koka upp men sänk sedan värmen och låt småkoka 10–15 minuter till önskad konsistens.
- Servera med nykokt stompad broccoli eller blomkål smaksatt med smör, salt och peppar eller rotselleri i skivor, kryddade med bl a chili, gräddade i ugnen.
Brunsås
3 dl vispgrädde2 msk färskost1 msk tomatpuré1 msk worcestershiresås1 msk dijonsenapsalt och peppar, efter smak