Fylld köttfärslimpa

Köttfärslimpan, som serverades på månadsmötet i Ventlinge, blev uppskattad. Det kanske litet speciella var att den var fylld med bacon och mjukost. Här kommer receptet:

Köttfärslimpa, 4 pers

Ingredienser

  • 700 g nötfärs eller blandfärs

Alt 1:

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl riven ost
  • 1 ägg
  • ev skorpsmulor

ELLER

Alt 2:

  • 1 påse fransk löksoppa
  • 3 dl gräddfil

Krydda av med:

  • 1 msk torkad oregano eller torkad basilika eller torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peppar

Till fyllningen:

  • Bacon eller skinka, i mindre bitar
  • Smakrik färsk- eller mjukost till fyllning

200 g bacon, skivad, att rulla runt limpan

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Välj alt 1 eller 2 ovan. På SPF-middagen i Ventlinge så gjorde vi en mix av alt 1 och 2. Men löksoppan ger väldigt god smak.
  3. Forma till en rektangulär platta och bred på mycket ost, fyll sedan med skinka/bacon i bitar. Rulla ihop och forma till en avlång limpa och placera i en smord ugnsfast form
  4.  Klä rullen med bacon. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Om baconkappan får för mycket färg innan färsen är klar, täck med aluminiumfolie och sänk värmen något.
  5. Spara stekskyn, som samlats i formen, och använd den för att göra såsen. Blanda steksky och grädde i en mindre kastrull. Koka upp men sänk sedan värmen och låt småkoka 10–15 minuter till önskad konsistens.
  6. Servera med nykokt stompad broccoli eller blomkål smaksatt med smör, salt och peppar eller rotselleri i skivor, kryddade med bl a chili, gräddade i ugnen.

Brunsås

3 dl vispgrädde2 msk färskost1 msk tomatpuré1 msk worcestershiresås1 msk dijonsenapsalt och peppar, efter smak