* Östergötlands pärlor

En fantastisk resa genom svenskt landskap, 20-21 augusti

Resan med Tomabuss började kl 06.00 från Mörbylånga. Vädret såg ut att blir fint under våra två dagar och humöret och förväntningarna var på topp.

Vårt första stopp var Malexander och deras fantastiska hembygdsgård.

 

 

 Vår kunnige guide

 

Här bodde en familj fram till 1953 och all mat kokades i denna spis på trebenta kokkärl.

 

I gamla skolhuset fanns en diger samling verktyg.

 

Resan gick sedan till Rökstenen, är en av Sveriges mest kända runstenar. Dess inskrift anses med sina 760 tecken vara världens längsta runinskrift.

Namnet "Rökstenen" kommer från att stenen hittades i orten Rök.

 

 

Utsikt från Omberg och Vättern

 

Vi avslutade dag 1 i Vadstena, där vi checkade in på Starby hotell i Vadstena. Fem minuters promenad bort låg det imponerande Vadstena slott. Under kvällen åt vi en gemensam middagsbuffé på vårt hotell.

 

 

Dag 2 började med en ypperlig frukost och vår reseledare Thomas och chaffören Karl väntade tålmodigt på oss.

 

Färden gick vidare mot Brunneby musteri. Ett trevligt ställe med goda möjligheter att handla mustade drycker, karameller, theér, inredningsartiklar med mera. Här fikade vi med kaffe & bulle.

 

 

Nästa stopp var friluftsmuseet Gamla Linköping. Friluftsmuseet består av tre delar: stadskvarteren, Valla gård och Vallaskogen. I stadskvarteren har samtliga byggnader flyttats till museet från Linköpings centrum

Detta är en helt fantastisk del av Linköping, som man skulle kunna vandra länge i. Man förflyttades 100 år bakåt i tiden. allt var så välbevarat och väl omhändertaget.

I och med att Linköping växte fort på 1940-talet och stora delar av centrum moderniserades, väcktes idén om att bevara den gamla bebyggelsen på ny plats utanför centrum. Merparten av byggnaderna flyttades under 1950–1960-talen.

 

 

 

Vi åker vidare och passerar "Röstensgubben" - en fallosliknande stenbyggnation där sägen säger att när ladugården målas om, måste också stenen rödmålas - annars brinner ladugården ner. Varje år målar gårdens folk om gubben så att den alltid är fin!

 

 

I Åtvidaberg stannar vi vid Solkanonen. Den finns i ett torn byggt i mitten av 1800-talet och ingick som en del i herrgården Adelsnäs engelska park. Till kanonen, en 6-pundare, hör en tändanordning som består av ett brännglas monterat på en rörlig arm, vilken kan ställas in efter solens olika middagshöjder.

Solkanonen laddas och solen tänder krutet om inget moln kommer i vägen, i så fall får Solstickan användas i stället.

Solstrålarna träffar brännglaset och fokuseras på det fängkrut som finns i bakre delen av kanonen. Krutet antänds och tänder i sin tur själva laddningen. Saluten hörs över större delen av Åtvidaberg.

Från 1 maj till 31 augusti skjuts middagssalut kl 13.00.

 

 

Vårt pratglada och underhållande guide.

 

Laddning på gång!

 

Tändning på gång!

 

Pang - nu skjuts det i Solkanontornet!

 

Till sist - ett stort tack till dej Thomas, för allt du visade oss under våra två dagar i Östergötland! Vi riktar även ett stort tack till Tomasbuss och Karl som körde. En mycket trevlig resa!!