Hemlig resa 14 juni

SPF Sydöland arrangerade årets hemliga resa onsdag 14 juni

Vem kan motstå ett sådant spännande erbjudande.

Vi samlades i Mörbylånga för att gå ombord på en gemensam buss. Med förväntansfulla blickar kunde vi snart konstatera att vi skulle resa norrut. Spekulationerna var livliga och många ansåg sig redan veta vart vi var på väg. Hör och häpna, redan vi brofästet föll det mesta till marken. Vi skulle över till fastlandet!

Vi styrde söder ut på E22an men vek ganska snart av västerut mot Nybro. Vårt första stopp blev Madesjö Hembygdsmuseum som byggts upp i kyrkas väldigt långa rad av häststallar. Där fick vi först förmiddagskaffet med fikabröd. De gamla stallarna visade sig innehålla ett fantastiskt folklivsmuseum. I varje del som tidigare gav plats för två hästar, fanns nu istället en temautställning som tex smedjan, tvätteriet, bröllopet, begravningen, telefonväxeln osv, som med originalföremål visade dåtidens livsvillkor.

Omtumlade av denna vandring genom gamla tider, behövde vi nu tid till eftertanke samt stilla vår hunger med lunch på det närliggande Lisa & Ninas Cafe´ och Bistro i Pukeberg. Måltiden i de fina lokalerna som tidigare tillhört glasbruket, smakade mycket bra och gjorde oss redo att ta itu med nästa hemliga del av vår resa.

Flera deltagare hade vid det här laget satt på sina GPS program och förstod snart att vi var på väg mot Boda Glasbruk. Två guider tog emot oss med utmärkta föreläsningar om dess historia och nuvarande verksamhet. Vi fick ta del av glasbrukets konstsamlingar samt besöka den hytta som fortfarande används av inbjudna glaskonstnärer. Två glasblåsare demonstrerade tekniken och svarade initierat på våra frågor.

Nu satte bussen kurs mot Vissefjärda och frågan var nu om vi skulle få prova på golf? Men där fick de rätt som längtade efter att som avslutning på denna vackra dag få dricka kaffe i trädgårdsmiljö. Vi svängde in till Fiddekulla Trädgård & Butik, där bord och stolar var iordningställda. Hemresan mot Mörbylånga kändes kort och vi avslutade som alla skolklasser gjort, vi tackade chauffören som säkert fört oss runt mot dagens hemliga mål på bästa tänkbara sätt.

Vid pennan Björn Thambert

  Telefonväxel, Madesjö museum

Madesjö museum

Fiddekulla Plantskola