Potatislasagne och treveckorssallad, Stenåsa 14 maj 2025
Tack matlaget i Stenåsa för god mat. För er som undrade över recepten kommer de här:
Potatislasagne
- 2 lökar
- 500 g nötfärs
- Smör eller olja till stekning
- 500 g tomatsås med vitlök och örter
- 2 msk hackad färsk rosmarin
- Salt och svartpeppar
- 1 kg potatis
- 5 dl ostsås
- 200 g riven ementaler
- Sätt ugnen på 180°.
- Skala och hacka löken. Bryn lök och nötfärs i en stekpanna. Blanda i tomatsås och rosmarin och låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
- Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor, eventuellt i en matberedare.
- Lägg ett lager potatis i botten av en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen i formen. Lägg sedan på ett lager potatis, resten av köttfärssåsen och till sist ett lager potatis.
- Häll ostsåsen över det översta lagret potatis och ställ in formen i ugnen i 35-40 minuter.
- Fördela resten av osten över lasagnen 15 minuter innan den är färdig.
Treveckorssallad
- 1 kg vitkål
- 800 g morot
- 0,5 purjolök (eller 1 rödlök)
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
Dressing
- 1,5 dl vinäger (vit vinsvinäger eller äppelcidervinäger)
- 0,5 dl strösocker (du kan minska mängden om du vill ha mindre sötma)
- 0,5 dl rapsolja
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk salladskrydda
- ca 1 msk örtsalt (efter smak)