Potatislasagne och treveckorssallad, Stenåsa 14 maj 2025

Tack matlaget i Stenåsa för god mat. För er som undrade över recepten kommer de här:

Potatislasagne

  • 2 lökar
  • 500 g nötfärs
  • Smör eller olja till stekning
  • 500 g tomatsås med vitlök och örter
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • Salt och svartpeppar
  • 1 kg potatis
  • 5 dl ostsås
  • 200 g riven ementaler
  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Skala och hacka löken. Bryn lök och nötfärs i en stekpanna. Blanda i tomatsås och rosmarin och låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor, eventuellt i en matberedare.
  4. Lägg ett lager potatis i botten av en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen i formen. Lägg sedan på ett lager potatis, resten av köttfärssåsen och till sist ett lager potatis.
  5. Häll ostsåsen över det översta lagret potatis och ställ in formen i ugnen i 35-40 minuter.
  6. Fördela resten av osten över lasagnen 15 minuter innan den är färdig.

 

Treveckorssallad

  • 1 kg vitkål
  • 800 g morot
  • 0,5 purjolök (eller 1 rödlök)
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika

      Dressing

  • 1,5 dl vinäger (vit vinsvinäger eller äppelcidervinäger)
  • 0,5 dl strösocker (du kan minska mängden om du vill ha mindre sötma)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk salladskrydda
  • ca 1 msk örtsalt (efter smak)