THANK YOU FOR THE MUSIC...

...och för vårt välbefinnande, skulle vi kunna tillägga. Det finns nämligen ett antal vetenskapliga studier, som visar att musik i olika former har stor effekt på både fysisk som psykisk hälsa.

”Thank You for the Music”

Vi inte bara tror att musik är bra för vårt välbefinnande, vi vet. Det finns nu ett antal vetenskapliga studier, som visar att musik i olika former har stor effekt på vår hälsa. Tillsammans med eget musicerande och dans, har konserter, där man upplever musiken tillsammans med andra, ett stort värde för både den fysiska som psykiska hälsan.

Under 14 år har Leif Allvin, tillsammans med Lennart Nordström, missionerat för detta inom SPF Seniorerna Vintergäcken.

Det har varit gott om mysiga musikstunder där Leif och Lennart delat med sig av sitt stora kunnande om jazz. Det har också varit ett otal musikstunder med inbjudna soloartister, små eller stora musikgrupper, ja, till och med storband.

Kronan på verket är ändå de senaste årens åtta ”pandemi-” konserter på Råda Rum / Mölnlycke kulturhus. Dessa evenemang möjliggjordes av ett generöst bidrag från Härryda kommun, med just avsikten att få i gång verksamheten efter pandemin. 

Serien inleddes med:

2022-11-20 SUPERKONSERT - SUPERSUCCÉ, med Gentlemen and Gangsters och Smoke Rings Sisters
”460 besökare lämnade konserten med ett leende på läpparna och superlativer, som: "Vilket tryck!", "Jag är salig!", "Va bra!", "Det gör vi om!", "De gav allt".
Och lyckligast av alla var nog Leif Allvin, som rättmätigt sög åt sig av succén”.

I januari -23 kom uppföljningen: 

2023-01-09 Vier Brillen
Gunnar Jernström: ”Leif Allvin har gjort ett utmärkt jobb som fått hit denna härliga grupp som vi vill se och höra snart igen. Att han fick höra att risiga bilar beskrivs som att de passerat ”Citroengränsen” får han väl tåla när i bilarnas himmel fanns både Saab och Volvo PV.
Jag lämnade salongen lycklig och runt omkring mig mötte jag idel leenden”.

På detta följde i februar 2024:

2023-02-11 Tradjazzkonsert med PEORIA JAZZBAND
Carl Follin: "Musikerna tog kommandot direkt, och hade från första stund publiken i sin hand. Med en lätt och ledig jargong smittade det goda humöret från scenen av sig till publiken."

Ingwar Winberg: ”Han gjorde det igen! Leif Allvin lyckades få hit en hit bland jazzband, nämligen Peoria Jazzband. Kulturhusets stora sal fylldes nästan helt (bara 14 lediga platser). Det verkar som om Mölnlyckepubliken är jazzintresserad”.

I april -23 var det åter dags:

2023-04-10 ELVIS-SHOW på Råda Rum
"Henrik Åberg med orkester tog oss alla 474 betalande besökare på en tidsresa tillbaka till den tid då vi kunde sorteras in bland Dixie, Raggare/raggarbrudar eller Knuttar/spättor. Eller här i Göteborg, bland Sisker eller Böss. Men observera! Kvar fanns inte någon antydan till motsättningar mellan grupperna. En stor enighet rådde om att det var en härlig kväll vi fått uppleva".

I sommarvärmen passade Leif tillsammans med Swingwarz bjuda på:

                                               

2023-09-08 Musikcafé på Creperiet

”Med "En sån härlig dag" och "Gamla goa låtar " kan vi sammanfatta dagen, om vi lägger till "Pannkakor med sylt".
Tack Leif Allvin, Swingwarz och Crêpe et Ciel.
- We’ll Meet Again”
 

I oktober var det dags för:

 

2023-10-29 "GOOD MUSIC, FROM HEDENBRATT TO SINATRA", del 1. Recension
Mats Hallberg: "Smoke Rings Sisters triumferar med sina bländande kännetecken: Trestämmiga exceptionella röstresurser, makalös energi och dito musikalitet, hängivenhet som extatiskt tar dem över alla krön…"
"Måste betonas att ackompanjerade kvartett, Dixieland Band, var på spelhumör, visste exakt hur de skulle manövrera bland tonerna, lät tajt och gjorde varje melodi rättvisa". 

 

Och i november följde: 


2023-11-19 TANGOAFTON med Tangótica på Råda Rum

Ingwar Winberg igen: ”En toppenkväll med fem otroligt duktiga musiker och två dansare. Musikerna spelade verkligen med känsla och behärskade sina instrument till fullo. Dessutom var samspelet mellan dem perfekt! Arrangemangen var fantastiska och inte lättspelta. Informationen om tangons historia var saklig och intressant. Kul med informationen om Bandoneonens historia och funktion. Det är nog inte så många som känner till detta spel. Att det var dansare med förhöjde konserten. Hur kunde de? Tack även till Leif som hittar alla duktiga musiker”.


Den sjunde konserten avlöpte i januari 2024:


2024-01-14 "Sprudlande sväng från sammansvetsat gäng", SECOND LINE JAZZBAND

Också denna konsert fick strålande recensioner. Rubriken på Mats Hallbergs mycket initierade och positiva recension sammanfattar intrycket.  "Sprudlande sväng från sammansvetsat gäng". Mats reflexion: "Föreställer mig att den pigga pensionärspubliken och anhöriga hade stor behållning av den stompigt fartfyllda konserten, inklusive de lugna låtarna," äger också sin riktighet.


Nu på söndag den 3 mars kl. 18.00 får vi den åttonde konserten. 

VIER BRILLEN, söndag den 3 mars kl. 18.00 på Råda Rum

Missa inte denna möjlighet att uppleva ett musik- och humoräventyr!

Biljetter á 200 kr/p, i Mölnlycke Bok & Pappershandel AB fram till den 2 mars kl. 14.00. Kan också köpas på plats i Råda Rum den 3 mars, från kl. 17.00. Swish eller kontant, (jämna pengar, TACK).

Och så tillbaka till detta med vetenskapen. Läs gärna Forskningsöversikt ”Den kulturella hjärnan” 

Vi är alla skyldiga Leif Allvin ett stort tack för hans engagerade arbete med att ”Hålla musiken igång”. Vilket enligt vetenskapen också håller oss själva igång.

 

Inlägg (2024-02-27): Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!