Senaste nytt / nyhetsarkiv

”Staten måste ta ansvar för systemfelen i äldrevården”

– Mantrat under coronapandemin, ”att skydda de äldre”, har ingen täckning i delar av dagens äldreomsorg, eftersom långvariga och djupgående brister gör just detta svårt, skriver Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna och Gösta Bucht, sakkunnig vård och omsorg SPF Seniorerna i en debattartikel i Dagens Medicin.

Nytt från SPF Seniorerna. SENIORBLADET Nr. 6, 2020

Läs om: Öppet brev till regeringen och samarbetspartierna, Upprop för äldreomsorgen, Central värvningskampanj med mera. Följ länk nedan.

Skriv under vårt upprop för äldreomsorgen

Ingen kan längre blunda för verkligheten och det omfattande förändringsbehov som finns i äldreomsorgen. Med Coronapandemin har de brister vi länge påtalat blivit än tydligare och fått oerhörda konsekvenser. Skriv under vårt äldreomsorgsupprop och hjälp oss att sätta högre tryck på politiker i kommuner, regioner, riksdag och regering. Följ länk nedan.

Michael Flatley: Celtic Tiger! En ikonisk dansshow! Fredag den 3 juli kl. 20.00

En present till alla som gillar spektakulär irländsk dans. GRATIS. Start 3 juli kl. 20.00. Ligger kvar i 48 timmar. Följ länken nedan.

Nya riktlinjer för biståndsbedömning från mars 2020

KPR har aktivt påverkat kommunen för att förbättra riktlinjerna. Även om man inte kommit "ända fram" är resultatet bra. "De är otroligt förbättrade. Nu kan de flesta läsa sig till vad som gäller. Mycket bra". Läs mer nedan.

Kvällens "måste"-film: Silvrets riken - Del 1 av 3

Axess-TV visar: Del 1 av 3. Spaniens tillgång på silver tillfredsställer Kinas ekonomiska behov. Nu uppstår en global handel där Kina – tvärtemot vad som länge hävdats – tar ledningen i över fyrahundra år.

Så har äldreomsorgen klarat coronapandemin hittills

SKR presenterar en rapport med fakta om äldreomsorgen i ljuset av coronapandemin. Rapporten utgör en grund för de utvärderingar som ska göras av hur äldreomsorgen har klarat pandemin. Många välkända, men tydligen okända, fakta om vad som påverkar kvaliteten i vården.

CORONANS ÅR 2020 – SKRIV DIN BERÄTTELSE!

"Inte ensam", som är ett gemensamt projekt mellan riksorganisationerna PRO, SKPF och SPF, inbjuder till en skrivuppmaning till alla som vill berätta om vad som hände under den tid som så genomgripande förändrade vår tillvaro. Läs mer nedan.

Inte ensam - Webbsändningen den 17 juni

Seminariet med länkar finns nu på plats. Följ länk nedan.

Glad midsommar önskar ordförande Eva Eriksson

"Men vi ska också komma ihåg att fortsätta stötta och bry oss om varandra. När naturen nu står i blom, humlorna surrar och luften fylls av fågelkvitter kan vi passa på att njuta och umgås utomhus. Det ger kraft, glädje, inspiration och fina minnen. Håll avstånd och använd sunt förnuft – träffa familj och vänner utomhus, gå en promenad med en mindre grupp i föreningen eller någon annan riskfri aktivitet".

Inte Ensam -Tillsammans mot ensamhet...Nästa webbseminarium blir den 17 juni kl 10.00

… är ett gemensamt projekt mellan riksorganisationerna PRO, SKPF och SPF seniorerna för att minska ensamheten bland äldre. Tag del för att lära dig mer om projektet samt om hur webbseminarier går till. Vilket vi kan komma att behöva lära mer om. Läs mer på länk nedan.

HÖRNAN, nytt inlägg: "2006, 2014, 2017, 2020"

16 juni, "2006, 2014, 2017, 2020", 15 juni, "VART ÄR VI PÅ VÄG?", 14 juni, "CORONASÄKER BRIDGE, VR", Anders Hultin, "SKÄRFLÄCKOR, JUVENILER" och "OM ATT ANPASSA SIG", Lennart Nyborg, 11 juni "FÖR FOLKET – I TIDEN". Gå vidare på länk nedan.

Hjälp och vägledning med digitala betalningar!

Betalningshjälpen.se är ett nytt initiativ skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker. Hit kan du som senior vända dig för att få hjälp och svar på betalningsrelaterade frågor. Mycket användningsbar också för dig som "redan kan" men som har någon i din närhet som behöver lite stöd att komma igång.

"Elementärt, min käre Watson"

Seminariet "Inte ensam" del 2. Här ger Marianne Mörck sin bild av hur det går att lära sig använda en smartphone. Och Gabriel Eliasson ger en alldeles strålande beskrivning av hur enkelt det är att använda internet. Sevärt för både erfarna och oerfarna internetanvändare.

Inte ensam. Webbsändningen 28 maj!

Här kan du titta på webbsändningen från den 28 maj! Del 1, Del 2 och Del 3. Här finns länkarna till de vi pratade om vid seminariet den 28 maj!

Vill du hjälpa forskarna?

Myndigheternas rekommendationer till personer 70 år och äldre när det gäller att i coronapandemins följd begränsa nära kontakter har inneburit stora förändringar för mångas vardagsliv. Vi vet dock väldigt lite om hur 70-plussare själva upplever dessa förändringar. Enkäten tar cirka tio minuter att fylla i. Du har chansen att hjälpa forskarna. Se länk nedan.

En bra sammanfattning av digitala verktyg

Learnify, Jitsi, WhatsApp, Microsoft Teams, Cisco, Skype, Zoom osv. Det är många som undrar vilka verktyg man kan använda för att gå över till digital folkbildning. Studieförbundet Vuxenskolan har samlat ett antal verktyg som en hjälp. Läs mer nedan.

Härryda kommun: Digital medarbetare svarar på enkla frågor

Nu blir Härryda kommun tillgänglig dygnet runt. Med chattboten Kommun-Kim får allmänheten ytterligare en informationsväg till Härryda kommun. Läs mer på länk nedan.

COVID Symptom Study. Forskarna behöver DIN hjälp!

LUNDS UNIVERSITET I SAMARBETE MED KING'S COLLEGE LONDON OCH ZOE GLOBAL LTD har lanserat gratis APP, som ska hjälpa till att kartlägga smittspridningen i Sverige och öka kunskapen om coronaviruset. Det tar runt en minut om dagen att svara på enkla frågor om din hälsa, men det kan bidra till minskad spridning av COVID-19. Deltagare äldre än 70 år är i nuläget lite svagt. Läs mer nedan.

Ring, ring, bara du slog en signal

Vid seminariet "Inte ensam" den 28 maj, poängterades risken för nedstämdhet på grund av ensamhet. Som det ser ut nu kommer isoleringen att bestå ännu flera månader. Det blir då än viktigare att vi upprätthåller kontakten med vänner och bekanta. Läs mer nedan.