2023-04-10 ELVIS-SHOW på Råda Rum

Henrik Åberg med orkester tog oss alla 474 betalande besökare på en tidsresa tillbaka till den tid då vi kunde sorteras in bland Dixie, Raggare/raggarbrudar eller Knuttar/spättor. Eller här i Göteborg, bland Sisker eller Böss. Men observera! Kvar fanns inte någon antydan till motsättningar mellan grupperna. En stor enighet rådde om att det var en härlig kväll vi fått uppleva.

Vi har glädjen att presentera en recension av konserten skriven av Mats Hallberg, KULTURBLOGGEN.COM, (mer känd i Mölnlycke, som Sivs son):

Trevlig energigivande tribut – Henrik Åberg Råda Rum 10/4

Henrik Åberg från Härnösande slog igenom i Sikta mot stjärnorna (Tv4) och har legat på Svensktoppen flera gånger. Trots att han endast var tio månader då populärmusikens kanske mest legendariska röst tystnade för alltid, kan den porträttlika artisten låta så pass likt Elvis flexibla baryton att han rankas som en av de allra främsta i branschen. Efter konserten i tillfredsställande ljud inför en nöjd publik på närmare 500 personer undras om dylik show tidigare arrangerats av pensionärsförening. Blev faktiskt lite häpen över att min 90-åriga mor kände sig lockad att närvara. När Elvis fick sitt genombrott i Sverige hade hon ju redan tonåren bakom sig. Kan erkänna för egen del att det är först på senare år jag på allvar lärt mig uppskatta Elvis, inte minst de berömda comeback-showerna. Apropå uttolkare har jag fröjdats åt hyllningskonsert av Timo Nieminen och flera gånger recenserat ljuvliga Fröken Elvis.

På elpiano och kör sågs kapellmästaren Rikard Mörtsell. Basist Johan Thelin
Magnus Höglund skymtas bakom  trumsetet Gitarristen Magnus Sjöqvist

Sångarens uppbackning hade av praktiska skäl hämtats från Göteborg. På elpiano och kör sågs kapellmästaren Rikard Mörtsell. Gitarristen hette Magnus Sjöqvist (också kör), medan rytmsektionen bestod av basist Johan Thelin och Magnus Höglund bakom trumsetet (Lollo Gardtman). Visst hade gänget repat in repertoaren, även om ordinarie band skulle ha inneburit större mått av självständighet och säkerhet. All heder åt kapellmästaren som framhävde snygga övergångar och skiftningar i tempo. Nu togs framför allt melodier förtjänstfullt fram på klaviatur och gitarr, medan rytmsektion agerade enbart inom ramarna. I ett par rockabilly- marinerade låtar saknade jag pådrivande basgångar från ståbas och halvakustisk gitarr.   

   
   

Åberg uppträder i två olika glittrande kavajer, förmedlar anekdoter tillsammans med fakta och har dessutom lagt sig till med sin hjältes berömda rörelseschema. Hade gärna sett dessa moment kompletterade av bildcollage. Rösten pendlar en smula i kvalitet vad beträffar frasering och intonation när Mölnlycke besöks för första gången. Ibland slarvas lite med betoningar och ikoniska låtar som In The Ghetto, You Lost That Loving Feeling och Always On My Mind borde berört mer.  Å andra sidan framförs förstås flertalet låtar oklanderligt, vilket gör att publiken trivs. I smäktande My Way och ett par andra melodier håller Åberg imponerande ut sluttonen. Gavs fler exempel på sånger, vilka i första hand förknippas med andra artister. Och det blev som förmodat en föredömlig blandning av snärtiga alster och ballader.  Av åtskilliga höjdpunkter väljer jag att lyfta fram Suspicious Minds,  Lawdy Miss Clawdy, If I Can Dream, All Shook Up jämte det kombinerade boogie och shufflelirande som uppstod i ett par medley. I andra set märktes att musikerna blev varma i kläderna.

På begäran framfördes extranummeri en omtumlande kontrast. Johnny B. Goode med riffande gitarrist avlöstes av sång på svenska i Henrik Åbergs Mello-tävlande bidrag skrivet av Lasse Holm & Lars Berghagen. 

OBS Arrangerande Vintergäcken vet vad som går hem. Senaste månaderna har också Gentlemen & Gangsters med Smoke Rings Sisters och Vier Brillen lockat storpublik.   

Mats Hallberg

                 

                   Efter konserten hade Henrik fullt sjå också bakom försäljningsdisken.

 

Som Mats påpekat har Leif Allvin en känsla för vilken musik som går hem i vår åldersgrupp. Detta bevisas av succéerna med GENTLEMEN&GANGSTERS / SMOKE RINGS SISTERS (460 besökare), VIER BRILLEN (224 besökare) och TRADJAZZFEST MED PEORIA JAZZBAND (224 besökare), och nu rekordet 474 besökare.  

Leif framför sitt tack:

  • Till alla funktionärer som tillverkar och säljer biljetter samt tar hand om gästerna.
  • Till Råda Rum, som  fungerar jättebra med trevlig personal och Elisabeth i receptionen har full kontroll. Det är ett bra koncept att samköra med Råda så att buffé och café är öppet. I pausen så noterade jag hur trevligt alla verkade ha och umgicks med varandra.
  • Till Henrik Åberg, som var ju strålande bra och orkestern var av hög klass.
  • Och till en säker ljudtekniker, som levererade bra ljud över hela lokalen.

Och vi alla besökare som fick ta del av detta tackar Leif Allvin för sitt engagerade arbete med att finna fina artister. Vi ser redan nu fram emot höstens evenemang.  

         

Inbjudan till SHOWEN

Bilder: Bengt G Bengtsson

Inlägg 2023-04-11: Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com