HÖRNAN, nytt inlägg: "SKÄRFLÄCKORNAS ÖDE"

5 juni, "SKÄRFLÄCKORNAS ÖDE", Lennart Nyborg, 4 juni, EN LISA FÖR SJÄLEN, 3 juni, CORONASÄKER BRIDGE, IRL, Britt-Marie Wiezell, 30 maj, "BUSKSÅNGAREN", "…FULL AV BEUNDRAN". Gå vidare på länk nedan.

Hjälp och vägledning med digitala betalningar!

Betalningshjälpen.se är ett nytt initiativ skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker. Hit kan du som senior vända dig för att få hjälp och svar på betalningsrelaterade frågor. Mycket användningsbar också för dig som "redan kan" men som har någon i din närhet som behöver lite stöd att komma igång.

"Elementärt, min käre Watson"

Seminariet "Inte ensam" del 2. Här ger Marianne Mörck sin bild av hur det går att lära sig använda en smartphone. Och Gabriel Eliasson ger en alldeles strålande beskrivning av hur enkelt det är att använda internet. Sevärt för både erfarna och oerfarna internetanvändare.

Inte ensam. Webbsändningen 28 maj!

Här kan du titta på webbsändningen från den 28 maj! Del 1, Del 2 och Del 3. Här finns länkarna till de vi pratade om vid seminariet den 28 maj!

Vill du hjälpa forskarna?

Myndigheternas rekommendationer till personer 70 år och äldre när det gäller att i coronapandemins följd begränsa nära kontakter har inneburit stora förändringar för mångas vardagsliv. Vi vet dock väldigt lite om hur 70-plussare själva upplever dessa förändringar. Enkäten tar cirka tio minuter att fylla i. Du har chansen att hjälpa forskarna. Se länk nedan.

En bra sammanfattning av digitala verktyg

Learnify, Jitsi, WhatsApp, Microsoft Teams, Cisco, Skype, Zoom osv. Det är många som undrar vilka verktyg man kan använda för att gå över till digital folkbildning. Studieförbundet Vuxenskolan har samlat ett antal verktyg som en hjälp. Läs mer nedan.

Härryda kommun: Digital medarbetare svarar på enkla frågor

Nu blir Härryda kommun tillgänglig dygnet runt. Med chattboten Kommun-Kim får allmänheten ytterligare en informationsväg till Härryda kommun. Läs mer på länk nedan.

COVID Symptom Study. Forskarna behöver DIN hjälp!

LUNDS UNIVERSITET I SAMARBETE MED KING'S COLLEGE LONDON OCH ZOE GLOBAL LTD har lanserat gratis APP, som ska hjälpa till att kartlägga smittspridningen i Sverige och öka kunskapen om coronaviruset. Det tar runt en minut om dagen att svara på enkla frågor om din hälsa, men det kan bidra till minskad spridning av COVID-19. Deltagare äldre än 70 år är i nuläget lite svagt. Läs mer nedan.

Ring, ring, bara du slog en signal

Vid seminariet "Inte ensam" den 28 maj, poängterades risken för nedstämdhet på grund av ensamhet. Som det ser ut nu kommer isoleringen att bestå ännu flera månader. Det blir då än viktigare att vi upprätthåller kontakten med vänner och bekanta. Läs mer nedan.

The Shows Must Go On - Stay Home. HAIRSPRAY - fredag den 29 maj kl. 20.00

En present till alla musikalälskare! HAIRSPRAY! Tillbaka till 60-talet med bland andra: ARIANA GRANDE, KRISTIN CHENOWET och JENNIFER HUDSON! Ännu en storartad föreställning. GRATIS. Start 27 maj kl 20.00. Ligger kvar i 48 timmar. Följ länken nedan.

Förbundet uppvaktade Centerpartiet med krav för en bättre äldreomsorg

Eva Eriksson och Gösta Bucht lyfte i ett möte med Centerpartiet förbundets krav för en bättre äldreomsorg samt riskerna för seniorers psykiska hälsa som följd av rekommendationerna för 70-plussare.

Nyhet: Hjälp och vägledning med digitala betalningar

Betalningshjälpen.se är ett nytt initiativ skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker. Hit kan du som senior vända dig för att få hjälp och svar på betalningsrelaterade frågor.

Positivt med pensionstillägg men inte tillräckligt

SPF Seniorerna har tillsammans med övriga seniororganisationer lämnat in ett remissvar om förslaget om ett inkomstpensionstillägg. Det är ett litet steg mot en högre allmän pension, men långt ifrån tillräckligt.

Webbmöte med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) om äldreomsorgen

Förbundsordförande Eva Eriksson deltog på tisdagen 2 juni i ett webbmöte om äldreomsorgen med representanter för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Seminarium om hur coronaviruset påverkar våra pensioner

Konsekvenserna av covid-19 är påtagliga inom många sektorer, inte minst den ekonomiska. Mot den bakgrunden bjöd socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi in till ett digitalt seminarium den 1 juni om hur pensionerna påverkas av pandemin. Seminariet kan ses i efterhand.

Ny utbildning för valberedare

Studieförbundet Vuxenskolan har tagit fram ett nytt studiematerial för dig som har ett valberedningsuppdrag. Materialet går igenom alla fem steg som behövs för ett lyckat valberedningsarbete.

Passa på att umgås och träffas utomhus

Många av Sveriges seniorer har hållit sig hemma och isolerade i månader. SPF Seniorerna välkomnar därför att Folkhälsomyndigheten nu varit tydliga med att äldre kan utöka sina sociala kontakter så länge som det sker utomhus och avstånd hålls. Allt är inte låst och stängt, det är viktigt att göra det man kan.

Riktlinjerna för 70-plussare ändras inte

Folkhälsomyndighetens rekommendationer till 70-plussare ligger kvar, meddelade socialminister Lena Hallengren på en pressträff på tisdagseftermiddagen.

Eva Eriksson: Håll ut, håll ihop - tillsammans klarar vi det här

Förbundsordförande Eva Eriksson önskar i ett brev alla medlemmar en, trots omständigheterna, fin Kristi Himmelfärdshelg: Fortsätt att bry er om varandra ute i föreningarna, vi tar oss igenom denna kris tillsammans.

Thony Björk svarar på frågor om vaccin och läkemedel mot corona

Nu är det många som går och väntar på ett vaccin och ett fungerande läkemedel mot corona. Varför tar det så lång tid? Och finns det redan nu något läkemedel som har bevisad effekt? SPF Seniorernas sakkunnige i läkemedelsfrågor Thony Björk svarar på vanliga frågor.

Risk för löftesbrott om pensioner

Höjning av pensionsåldern ställs mot pensionstillägg när Pensionsmyndigheten inte hinner med. Otydligheterna är oroande och irriterande, menar SPF Seniorerna.

De flesta seniorer är inte så sköra som många tror

Vi behöver antagligen arbeta längre, men det måste bli rättvist även för de med tunga arbeten som helt enkelt inte kan jobba vidare, skriver Ingmar Skoog.

Kalldusch: 600 kronor lägre pensioner nästa år

Stora grupper pensionärer kommer sannolikt att få mindre i plånboken 2021. För många 600 kronor mindre i månaden.

Som på bio – fast hemma!

Seniorens filmkritiker Jeanette Gentele tipsar om filmer att se hemifrån på teven, datorn eller plattan.

Gå till nyhetsarkivet

Nyheter från Bohusdistriktet

Optikkällaren

ELON Mölnlycke

Bejer byggvaror

Dagbio våren 2018

Aktuella kampanjer från vårt förbund