Forskningsstudien "Hjärtbussen"

Hjärtbussen är ett forskningssamarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin och AstraZeneca. Målet med studien är att bättre kunna beskriva och identifiera mekanismer som ligger bakom olika typer av hjärtsvikt. Har du hjärtproblem, läs mer nedan.

Skriv under vårt upprop för äldreomsorgen

SPF Seniorerna har påtalat brister inom äldreomsorgen under en längre tid. I och med den rådande coronapandemin har dessa brister blivit än tydligare och fått oerhörda konsekvenser. Skriv under vårt äldreomsorgsupprop och hjälp oss sätta högre tryck på politiker i kommuner, regioner, riksdag och regering. Ingen ska längre kunna blunda för verkligheten och det omfattande förändringsbehov som finns.

Månadsmöte den 19 november kl 15.30 med Hans Waldén: "Blöjans historia"

Något för oss pensionärer? Ja, verkligen! Hans Waldén kommer att berätta om Mölnlycke AB:s historia, från att i huvudsak ha varit ett nordiskt företag med viss verksamhet på några ställen i Europa till dagens sant globala aktör inom hygienområdet, nu världsledare inom flera områden.

Härryda kommun: Stödlinje för äldre och andra riskgrupper. Förändring av stödlinjens upplägg.

Härryda kommun följer myndigheternas rekommendationer, vilket innebär att vi sedan i slutet av sommaren försiktigt öppnat upp våra verksamheter och aktiviteter igen. Denna positiva förändring innebär i sin tur att vi anpassar stödlinjen till mer ”hjälp till självhjälp”.

Nyhetsbrev 2020-10-20. Ändrade restriktioner mht covid

Från och med idag gäller samma restriktioner för personer över 70 år som för övriga grupper i samhället. Detta innebär att alla, ung som gammal, ska följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter ger och att var och en har ett stort personligt ansvar för att förhindra smittspridning.

Sol och vår? Nej, snarare höst och mörker.

UR Samtiden har lagt upp tre videoavsnitt under rubriken - Försök inte lura mig - Samtal med människor som drabbats av bedrägerier och råd från polisen. Fina samtal och tips.

HÖRNAN, nytt inlägg: "SPÄNNANDE MÖTE"

26/10 SPÄNNANDE MÖTE, 25/10 EN VARIANT, ÖNSKELÅTEN 25/10, 19/10, WOW, 15/10 VILKEN PONDUS!, Gå vidare på länk nedan.

Bluff och Båg

Att mindre nogräknade personer försöker luras på nätet eller per telefon är en ständigt pågående verksamhet. Det tråkiga är att deras metoder blir mer och mer utstuderade. Ingrid Timle och Sollinger har båda färska exempel.

ITSeniorerna tar klivet in i framtiden

Som Sveriges största digitala gemenskap för dataintresserade äldre är ITSeniorerna en ideell medlemsförening vilken både ordnar kurser och föreläsningar, samt erbjuder support. Läs mer i nedanstående artikel.

Hjälp och vägledning med digitala betalningar!

Betalningshjälpen.se är ett nytt initiativ skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker. Hit kan du som senior vända dig för att få hjälp och svar på betalningsrelaterade frågor. Mycket användningsbar också för dig som "redan kan" men som har någon i din närhet som behöver lite stöd att komma igång.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya lokala allmänna råd

Folkhälsomyndigheten har idag, efter samråd med smittskyddsläkarna i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland, fattat beslut om skärpta allmänna råd i dessa regioner. Beslutet gäller till och med den 19 november 2020, men kan förlängas. I Uppsala län och Skåne län gäller redan lokala allmänna råd.

Sveriges seniororganisationer i gemensam debattartikel med krav om ett nationellt vaccinprogram

Det är obegripligt att regeringen inte vill införa ett nationellt vaccinprogram som skulle rädda många äldres liv. Det skriver Eva Eriksson, SPF Seniorerna, Christina Tallberg, PRO, Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna och Anders Blanck, Lif, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Se vårt webbsända seminarium om aktuella sakfrågor som rör vården och omsorgen om äldre

Gösta Bucht, SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor, och förbundsordförande Eva Eriksson samtalar om äldreomsorgen i Sverige och svarar på frågor från våra medlemmar.

SPF Seniorerna i Expressen om inkomstpensionerna som halkar efter

– Problemet är att pensionen utvecklas så svagt år efter år, oavsett hög- eller lågkonjunktur. Pensionerna halkar konstant allt längre efter löner och samhällets standardutveckling, säger Anna Eriksson, pensionsexpert SPF Seniorerna, till Expressen.

Eva Eriksson i Expressen om bristande respekt för långt arbetsliv

Som pensionär ska det synas i plånboken om man jobbat i 40 år eller inte alls. Det har Pensionsgruppen slagit fast, men enligt SPF Seniorernas uträkningar som presenteras i Expressen så faller deras åtgärder platt.

SPF Seniorernas reaktioner i media om nya rekommendationerna

På flera håll har SPF Seniorerna synts med anledning av de nya rekommendationer för 70 år och äldre. Nu tar vi fortsatt vårt ansvar och följer råden, och uppmanar alla andra att göra likadant.

Eva Eriksson om de nya rekommendationerna: glädjande

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar de ändrade rekommendationerna för 70 år och äldre. Det är glädjande att vi seniorer nu omfattas av de allmänna rekommendationerna, nu måste också andra ta ett större ansvar.

Peter Sikström i Dagens Nyheter om oron när bankfacken försvinner

Hos begravningsbyråer kan man förvara dokument men det finns inget bra alternativ till bankfacken i fråga om andra värdesaker menar Peter Sikström, generalsekreterare SPF Seniorerna.

Eva Eriksson i Sveriges Radio om att begränsa mängden personuppgifter på nätet

SPF Seniorerna vill att regeringen ser över vilka uppgifter som ska få publiceras på olika personuppgiftssajter. Det är ett viktigt steg för att minska risken för att äldre utsätts för brott, menar Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Digital hälsning från Eva Eriksson

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson gläds över de aktiviteter som trots pandemin pågår ute i landet. Vi behöver varandra ännu mer i dessa tider och vi behöver också bli fler som går med i SPF Seniorerna, säger Eva. Se hennes digitala hälsning här.

”Därför spreds smittan så snabbt på äldreboenden”

Testningen av personal på landets äldreboenden kom igång på tok för sent. Det bidrog till den snabba smittspridningen bland äldre. Det säger en rad smittskyddsläkare.

Du KAN åka utan giltig biljett – resenärer fortfarande upprörda på SL

Från och med onsdag (28/10) måste du ha en giltig biljett innan du kliver på någon av SL:s bussar. Undantag görs om du vid en kontroll kan bevisa att du inte kunnat köpa en biljett eller inte kunna blippa ditt SL-kort med reskassa. Problemet är att nästan ingen känner till detta. "Det är inte klokt", säger Lena Carnell, 72.

Härlig höstmiddag

Hösten är här på riktigt och vad smakar då bättre än något av dessa smakrika och värmande recept.

Kraftig ökning av bedrägeribrott

Polisens senaste statistik över brottsutvecklingen mot äldre är dyster läsning.

”Inför vaccinprogram – rädda äldres liv”

Det är obegripligt att regeringen inte vill införa ett vaccinprogram som skulle rädda många äldres liv.

Gå till nyhetsarkivet

Nyheter från Bohusdistriktet

Optikkällaren

ELON Mölnlycke

Bejer byggvaror

Dagbio våren 2018

Aktuella kampanjer från vårt förbund