Vandring i vitsippeland


Torsdag 18 april var resmålet Vedåsa naturreservat med 25 vandrare, för att beskåda alla vitsipporna. Morgonen var lite kylig och detta gjorde att de blyga blommorna inte helt slog ut för att visa sin praktfullhet.
Vedåsa naturreservat är ganska nytt och beslutades så sent som 2005. Det har en landyta på 170 ha och 198 ha vatten och våtmarker. Naturreservat skapas och beslutas regionalt av länsstyrelserna i respektive län, medan nationalparker beslutas av regeringen.
Helge å, Agunnarydssjön och norra delen av sjön Möckeln ingår i reservatet. Vedåsas vattenområden har stor betydelse för djurlivet och inom reservatet finns såväl fågelarten mindre hackspett som fiskarten mal, båda hotade arter.
Vi vandrade på Karl-Oskars stig. Stigen är ett minne till en tidigare ägare av reservatsmarken. En dag som bjöd på olika väder, ingen vind, Möckeln låg som en spegel, vi hade sol och dessutom en lätt hagelby efter fikastunden. Är man en flitig vandrare så blir man belönad, idag kunde vi premiera Lena Gustafsson som vandrat med oss 50 ggr, bra jobbat. Inte nog med detta firande, vi kunde även hurra för Yvonne Holmqvist som nyligen fyllt jämnt och Sven-Arne Borg som fyllde år denna dag.
Strandlinjen är fortfarande hög och vi fick välja att vandra en sträcka på Pers stig istället. Vedåsavandringen går igenom vacker lövskogsnatur och är härlig runda, den snart sällsynta enbusken kantade vår stig. Dock kunde vi se att det fortfarande är mycket uppbökat av vildsvin på de öppna grönytorna.
Efter 5 km var vi åter vid startpunkten. Nästa torsdag går resan till Vällingasjön.
Samling vid biblioteket kl 9,00.
Välkomna!

/Karl-Erik