Studiebesök på Kalmar Global

Den 6 februari samlades 46 förväntansfulla SPF:are på Kalmar Global för att göra ett studiebesök på detta innovativa företag i Ljungby. Gudrun Thorme hälsade oss välkomna och flera medarbetare deltog i presentationen av företaget. Och vi blev imponerade av allt vi fick veta och se denna förmiddag.
Verksamheten flyttades från Lidhult 2017 och byggprojektet pågick till 2018. Kalmar fick innovationscentret heta och Kalmar är ett starkt varumärke. Företaget investerar som de sa i framtiden utifrån kundens behov och förväntningar. Samarbete sker med både kunder och leverantörer.
Varför blev det ett utvecklingsföretag i Ljungby? Jo, här finns bra förutsättningar, ett kluster av företag, 70 års erfarenhet och stor kunskap av trucktillverkning och dessutom universitet i närheten. Kalmar har idag 190 anställda och nyrekrytering är på gång hela tiden. Det finns ett stort behov av ingenjörer med elkunskap.
Global tillverkning av truckar sker i Polen, USA, Kina och Malaysia. Var fjärde container som lyfts av en truck är en Kalmar.
I Ljungby utvecklas flera olika truckar med benämningar som heavy, medium och light. Alla kan fås i el dvs det finns en fullt elektrifierad produktportfölj. På Kalmar finns en stor testbana och där simuleras truckar t ex för att kunna fungera i ett tropiskt klimat.
När två timmar förflutit var vi mer än nöjda. Karin Bondesson tackade för ett mycket intressant studiebesök
/ Elizabeth Thoor