Tänk vad roligt att få träffas och njuta av Europas bästa ostar!

Frida Hansson, som förestår Lilla Skafferiet i stan, höll en ostprovning för oss i SPF Ljungby.
Vi var 35 seniorer som bänkade oss utmed fönsterraden av uppdukade bord. Framför var och en av oss fanns en tallrik med tio olika ostbitar, upplagda som en klocka, samt två vinglas för vatten eller egen dryck.
Vi provsmakade varje ost i tur och ordning efter det att ostconneiseuren Frida Hansson berättat om dess ursprung. På borden fanns även marmelader av olika sorter som fikon, nypon, passionsfrukt etc.
För intresserade läsare kan vi meddela vilka ostar vi avnjöt nämligen:
Brillat Savarin, en fransk, mild, fet ost, som passar bra till nyponmarmelad och vitt vin.
Fransk Bondost från Baskien passande till passionsmarmelad och vitt vin.
Fransk Brie de Meaux. Vid Wienkongressens 1815, då Europa skulle omdanas efter Napoleonkrigen, anordnades en osttävling under en fridag. Frankrike förlorade fredsförhandlingarna, men vann osttävlingen med just denna ost. Ät den med fikonmarmelad!
Chaumes, en fransk kittost doftar ganska speciellt, men smakar alldeles utmärkt.
Morbier är en fransk ost med ett speciellt utseende, ett tvärgående band av aska från uppeldad vinstock.
Fårosten Manchego från spanska La Mancha gick hem hos auditoriet.
Den holländska osten Beemster royaal, efter en koras med detta namn, doftar nästan hö, sade min granne. Kanske det, men smaken är mycket god.
Nu kommer vi till de riktigt smakrika ostarna, sa Frida.
Schweizisk Gruyère har funnits sen Antonius Pius dagar på 100-talet e.Kr.
Den tyska Montagnolo grönmögelosten och slutligen den franska Saint Agur, som vi vant oss vid ska finnas i våra ostbutiker nuförtiden.

Oj, vad mättande det är med ost, sa vi när vi reste oss från borden.
Vilken trevlig afton detta var!
Tack och lov för SPF, som ordnar med dessa program!

/Ove