Blåsippejakt i Ramsås

Vandring till blåsipperiket

Torsdag 11 april, efter en blåsig dag var vi 16 vandrare som trotsade SMHI:s regnprognos, regnet märkte vi inte mycket av.
Vi tog oss till Tjurkö kvarn som renoverades så sent som oktober 2023 är här hembygdsföreningens stolthet. Den anrika kvarnen ligger i en vacker natur där Lilla Helgeå delar sig i flera kanaler och vattnet forsar fram och så småningom ut i sjön Möckeln. Vi var lite för tidigt ute här, för varje år ordnas det en kvarndag då man maler råg, i år är kvarnfesten den 10 maj. Vi lämnade de vackra valvbroarna och tog oss förbi sommarstugorna som ännu är i vinterdvala. Fortsättningen ut över åkrarna där vi kunde konstatera att det var rejält med gäss, alltså vita gäss på sjön i det fortsatt blåsiga vädret.
Det finns en del vitsippor utmed vandringsleden, dock var de väldigt blygsamma i den svala temperaturen och endast knoppar visade sig.
Ramsåshuvuds naturreservat har en rik flora och fauna. Ett antal rödlistade arter är noterade här. Man kan se mindre hackspett samt fiskgjuse och lärkfalk som häckar i området. Helge ås vattensystem är också ett av Sveriges viktigaste områden för fiskarten mal.
Väl framme och vandring på Blåsippestigen kunde vi konstatera att antalet blåsippor var de flesta vi sett på flera år. Jägarna har varit duktiga och skjutit av vildsvinen som gärna bökar omkring bland blåsippornas rötter och blåsipporna får chans att föröka sig igen.
En fika smakar alltid bra i naturen oavsett lite blåst och givetvis så sjöngs obligatoriskt ”Blåsippan ute i backarna står” innan återfärden anträddes genom granskogsdungar till kvarnen. En runda på 6 km.
Nästa torsdag samlas vi som vanligt vid biblioteket kl 9,00 för resa till Vedåsa.
Välkomna!

/Karl-Erik