Vårvandring i rekordens tecken

I den ljumma vårvinden 2;a maj var vi 30 st SPF-are som vandrade runt Mellanssjön i Vislanda.
I Vislanda har man ett mycket välordnat område med flera olika lättvandrade leder av varierande längder som passar alla. Vi vandrade på gamla kyrkovägen fram till den gamla stenbron vid Prästahålan. På östra sidan kom vi i kontakt med ett område med döda granar. Undertecknad informerade om de insekter, den 8-tandade granbarkborren och även den dubbelögda bastborren som båda orsakar skador på skogen för mångmiljonbelopp varje år. Sjön har tidvis varit mycket förorenad då Vislanda under en tid släppte ut sitt avlopp här, men numera är det återigen möjlighet för att ett bad.
Sjön är unik eftersom det inte finns någon byggnation här. I sjöns norra ände och utlopp finns en träbro över kanalen. De stensatta sidorna vittnar om att här en gång funnits dammluckor. De byggdes på 1890-talet av godsägare MacKey på Oby för att reglera sjöns vattenstånd. Dammluckorna slutade förmodligen att vara i funktion på 1920-talet och de sista resterna försvann på 1950-talet.
Efter att vandrat knappt 5 km kom vi fram till grillplatsen på västra sidan och nu smakade kaffet alldeles utomordentligt gott.
- Dagens vandring gick i rekordets och jubileumets tecken. För det första var vi 30 vandrare, nytt rekord!
- Vi kunde gratulera Ove Finnhult som gjorde sin 250-de vandring och vi konstaterade att det var på dagen 11 år sedan Ove började med sin SPF-vandring. Hustrun Lena har under åren deltagit några fler gånger.
- Vi gratulerade även Bengt Örning som vandrat med oss 150 torsdagar sedan hösten 2019.
BRA JOBBAT båda två.
På hemvägen kom vi fram till utsiktspunkten där en rejäl bänk fick provsittas i omgångar. Den hade placerats här till minne av Bo Rydström en eldsjäl för detta naturområde.
Vår runda blev cirka 6 km.
Nästa vandring blir i samband med SPF-s gökotta i Bräkentorp den 16-e maj. Avresa från biblioteket kl 9,00 och start vid grillplatsen 9,15.

/Karl-Erik