Filmcirkel

Tid:  inställd tills vidare på grund av corona
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan (gamla tingshuset) en trappa upp
Cirkelledare: Ingela Hedlund, 070-642 03 69, e-post: ingelahedlund24@gmail.com
En terminsavgift tas upp vid första träffen.

Efter en kort inledning tittar vi på filmen. Sedan tar vi en fika och diskuterar vad vi har sett. Kaffe finns men ni får ta med eget fikabröd.
Om ni tänker vara med så anmäl er till Ingela enligt ovan!

Temat för filmerna under våren 2020 är filmer som vunnit eller blivit nominerade till en Oscar för bästa utländska film. Vi tittar på följande filmer:

2020-01-15 Babettes gästabud, regi Gabriel Axel från Danmark, baserad på en novell av Karen Blixen. En stormig natt år 1871 anländer en ung, fransk kvinna, Babette, till en liten by på Jyllland. Under oroligheterna i sitt land har hon förlorat allt hon äger. Hon är också efterlyst där och har nu flytt från Frankrike för att söka skydd hos två fromma prästdöttrar, Filippa och Martine, i den lilla byn. Oscar 1987.

2020-02-12 Förolämpningen av Ziad Doueiri från Libanon. Den palestinske flyktingen Yasser är byggförman och jobbar med reparationer av ett hus i Beirut där de boende är kristna libaneser, bland dem bilmekanikern Toni och hans gravida fru. När Toni ryker ihop med Yasser om ett felaktigt monterat avloppsrör från sin balkong övergår osämjan snabbt från ord till rena våldsamheter. Inför rätten konfronteras männen inte bara med varandra utan också med sina egna fördomar, samtidigt som mediacirkusen snurrar allt snabbare. 112 minuter lång. Oscarsnominerad 2017.

2020-03-04 Mustang av Deniz Gamze Ergüven från Turkiet/Frankrike. Fem föräldralösa tonårssystrar bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by vid Svarta Havets kust. Skolan har precis slutat och tjejerna är glada och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet, och på vägen hem från skolavslutningen skrattar och skojar de med några killar från byn. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister mormor, som är orolig för att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid. 97 minuter lång. Oscarsnominerad 2015.

2020-04-15 Falskmyntarna av Stefan Ruzowitzky från Österrike, baserad på Adolf Burgers memoarer Des Teufels Werkstatt. Filmen utspelas under andra världskriget. Salomon Sorowitsch är en judisk konstnär som för att rädda sitt eget liv samarbetar med nazisterna i en plan att förstöra de allierades ekonomi genom att infiltrera falska pengar och samtidigt fylla sina egna kassakistor med amerikanska dollar och engelska pund. 98 minuter lång. Oscar 2007.