Värmland 2024-04-24

Frykensjöarna runt

”Ack Värmeland du sköna” hade vi kunnat sjunga när SPF Seniorerna Åmåliterna igår, onsdag den 24 april, gjorde en dagstur runt Frykensjöarna. Vi gjorde tre stopp med guidade visningar under dagen med mycket intressanta och kunniga guider.

Första stoppet var på Rottneros parken, som ännu låg vintertom på blommor. Även om vi inte kunde njuta av blomsterprakt, var det spännande att få ta del av parkens historia och guiden gav liv åt berättelsen bl.a. med hjälp av Selma Lagerlöf. Naturligtvis, höll jag på att säga, för herrgården här är ju Ekeby i Gösta Berlings saga. Herrgården som står här idag, byggdes i början av 1930-talet då den gamla brann ner 1929. Parkens nuvarande utseende kan vi till stora delar tacka visionären Svante Påhlsson för, som villa tolka Selmas saga i sin parkmiljö. Parken är fylld av konstverk av kända konstnärer som Christian Eriksson och Carl Eldh. Pålsson ville gynna de konstnärer som levde under parkens uppbyggnad under första hälften av 1900-talet. Parken är uppdelad i olika mindre parker som Blomsterträdgården, Carl Eldhs parterr, Christian Eriksson-parken, Diana parken med flera.

Vi fortsatte längs vägen utmed Fryken med sin storslagna utsikt, mot Torsby. Strax norr om Torsby ligger Utterbyn och Sahlströmsgården. Sahlströmsgården är en gammal släktgård, som funnits i släkten Sahlströms ägo sedan 1803. Det var framför allt syskonen Bror, Anna och Ida Sahlström som i början av förra seklet allt mer började förvandla gården till ett kulturellt center. Vår guide var en ättling i släkten, Bengt Sahlström, som höll en synnerligen underhållande föreläsning om gårdens historia. Det är många kända namn som gästat gården och historien om vad som förevarit, är många. I gårdens arkiv finns många brev från olika personer bevarade, och Bengt har ännu inte hunnit ta del av allt material. Gården drivs av en stiftelse och är även idag ett kulturellt centrum. Man har bland annat ett omfattande sommarmusikprogram med både kammarmusik och spelmansmusik. Huset är fullt av konst och konstföremål och många av möblerna är snidade av Bror Sahlström.

Vi åt en mycket god lunch på Sahlströmsgården varefter vi åkte tillbaka till Torsby. Sista besöket för dagen, var Torsby Motormuseum och här guidades vi av deras entusiastiska och kunnige ordförande Josef Kjellgren. Muséet har idag 125 fordon. Det mest omtalade fordonet, är utan tvekan Frykenbilen. Det var en Scania-Vabis lastbil som levererades till Övre Fryksdals vägdistrikt 1928. Vintern 1936 skulle man ploga upp en travbana på Fryken men isen brast och bilen sjönk till botten med plog och allt. Det var 67 meter djupt där bilen sjönk. Efter 50 år på sjöns botten, bärgades bilen 1986 och efter omfattande renoveringar, finns den idag att beskåda på museet.