Österlen 6-9/6

Mat, vin och kultur på Österlen

SPF Seniorerna Åmåliterna har varit på resa till Österlen 6 – 9 juni och vi lämnade Åmål på Nationaldagen med tjugofyra förväntansfulla medlemmar. Vädret var växlande men vi klarade oss nästan utan regn. Efter en god lunch på laxbutiken i Falkenberg, styrde vi kosan mot sydöst. 

Vid Wanås slott fick vi en guidad tur genom skulpturparken. Så vacker med ett sirligt skimmer genom bokträden och många fantastiska skulpturer av olika dimensioner, även med ljud. Årets tema var ”Ocean in the Forest”. Bl a med en manet kring ett träd som man kunde spela på. Den avgav ett sprött klingande ljud. Här fanns även Snapphaneeken, många hundra år gammal, och det krävdes nio SPFare för att nå runt den!

På resans andra dag, besteg vi Brösarps backar. De var rejält branta, dagens motionsutmaning! Men väl uppe på toppen var det en vacker utsikt med mjuka kullar i det omgivande landskapet. På vår fortsatta färd mot Kivik, passerade vi ett antal pittoreska byar med frodigt blommande trädgårdar. I Kiviks hamn kunde vi se en staty av Fritiof Nilsson Piraten. Han var på väg till hamnen med en cigarett i handen. På Kiviks musteri fanns 70 olika äppelsorter planterade och vi kunde se i deras utställning hur mustningen gick till. Efter lunchen såg vi en gammal kungagrav från bronsåldern som låg mitt i Kivik.

Dagens sista besök var på Dag Hammarskjölds Backåkra. Vi fick en mycket intressant föreläsning om hans liv, kompletterat av en informativ utställning. Ett besök vid Stens huvud  avslutade dagen.

Den tredje dagen på vår resa denna lördag, inleddes med ett besök på den medeltida borgen Glimmingehus. Den reser sig majestätiskt över slättlandet med sin strama siluett och vi möttes av en guide i kläder från tiden. Han var arkeolog men även skådespelare verkade det som. Guidningen var mycket livfull. Borgen är sen länge tömd på inventarier men i stora salen på andra våningen fanns väggfasta bänkar insatta. Där fick vi lyssna på en föreläsning om Glimmingehus historia. 

Före lunch fick vi en guidad promenad genom Ystad. Vi fick också veta en del om den populära tv serien om Wallander som spelats in här. Eftermiddagen tillbringade vi med en vinprovning på Köpingsbergs vingård. De tillverkar torra, mousserande viner som ännu bara finns att köpa på skånska Systembolag. Sista anhalten idag var Kåseberga hamn med Ale stenar.

Sista dagen på vår resa, lämnade vi ett soligt Simrishamn för hemresan. Vi gjorde ett stopp i Slöinge och Berte Museum där vi såg utställningen Livet på landet. Museet är fyllt av saker från hem och hushåll huvudsakligen från 1800-talet fram till slutet av 1900-talet. Mycket nostalgi och igenkännande! Efter lunch i Björkäng, kom vi hem till Åmål vid femtiden.

Se bilder från resan: Österlen 2024.pdf