Bussresan i juni

Tisdagen 13 juni hade hade SPF seniorerna Bollnäs säsongsavslutning och 47 seniorer klev på bussen vid Max i strålande sommarväder för att göra en Finnskogsresa.

  • Foto: Maud Kvarnäng


Första stoppet var Finnskogsmuseet som bildades 1986 vid Skålsjögården av Finn Rideland och Maths Östberg men som sedan 1998 finns i Skräddrabo i Alfta och har omarbetats och drivs av Maths Östberg. Målsättningen och ambitionen har varit att samla information och material om finnbygdsregionerna i Skandinavien och Finnskogsmuseet är idag det enda tvärskandinaviska med finnbygd som tema. Museet har inomhusutställning med närmare 150 föremål, lika många foton samt kartor från de olika finnbygdsområdena och en av de största skogsfinska bok-och artikelsamlingarna. För barnen finns en bok-och lekhörna med eget ”björnide” samt Trollmors stig. Maths som var med som guide på hela resan, visade och lotsade oss runt bland sina egna samlingar.
Så intressant och lärorikt.
Efter det fortsatte vi till Skålsjögården som drivs av ett par från Schweitz och har besökare från hela världen för att bl a vandra och åka skidor.
Här bjöds vi på en Finnskogsrätt nämligen nävgröt som görs på skrädmjöl och serverades med stekt fläsk och lingonsylt. Gröten äts med kniv och gaffel, en god och mättande upplevelse.
Efter det blev det en längre resa på Finnskogen på slingrande grusvägar. Vi gjorde ett stopp på Locksjöskogen, som Kyrkan avsatt som reservat och besökte en rökstuga som byggdes 2008 och som är öppen året runt för allmänheten där 10 personer kan övernatta.
Resan på Finnskogen var mycket intressant och lärorikt till stor del av all den kunskap som förmedlades av Maths. Vi såg torp, fäbodar, bebodda hus, nedlagda skolor, kolmila, Finnskogens vackraste blomsteräng, rullstensåsar för att nämna några saker.
Efter det rullade vi åter ut på asfalterad väg som tog oss till restaurang Gårdstunet där vi serverades en mycket god middag bestående av pannbiff med lök.
Mätta och lite trötta av alla naturupplevelser och all information rullade vi nöjda hemåt.


Ett stort tack till Maths Östberg för imponerande kunskap och guidning. Även tack till vår busschafför Anders Callmyr som tryggt och säkert körde oss hela dagen, även när du fick backa flera hundra meter på den smala grusiga Finnskogsvägen när vi i våra ögon mötte en gigantisk timmerbil. Också en minnesvärd upplevelse.
Nu tar vi ledigt i SPF och möts åter den 23 augusti för surströmmimg.
Trevlig sommar !
 
Marianne Qvarnström