Ordförandekonferensen 15-05-28

Inbjudna till konferensen var ordförandena och vice ordförandena i föreningarna samt ytterligare någon från varje förening. Inbjuden var också Lilli-Ann Forsberg från Studieförbundet Vuxenskolan.

Bildgalleri från konferensen

46 representanter från 20 av länets 22 föreningar fanns på plats samt 9 från distriktetsstyrelsen, när konferensen inleddes. Efter det att distriktsordförande Tommy Magnusson hälsat deltagarna välkomna överläts mikrofonen till Olga Lysova, som gav en fullödig information om den anrika folkhögskolan. Skolan är en skola där begreppet är folkbildning. Bland utbildningarna kan nämnas allmän kurs, som motsvarar grundskolekompetens, och grundläggande behörighet för fortsatta studier. Det finns även utbildning för personer med funktionsnedsättningar, svenska för invandrare, teckenspråk, tolkar för teckenspråk, kurser för ledare, som tänker arbeta med fredsfrågor. Skolan är en öppen skola, och varje år utbildas ca 2500 elever. Förutom konferenslokaler finns även studenthem och restaurang. På väggarna i konferenslokalen finns ett flertal konstverk, vilka åskådliggör historik över industrin i Härnösand under gångna år.

Distriktsordförande Tommy Magnusson inledde med att informera om att rubriken för dagen är Verksamhetsutveckling. Vid förbundets kongress 2014 beslutades att medlemsökningen skulle uppgå till 5 % varje år. Många var skeptiska till att det antalet skulle kunna uppnås. Istället för ökning kan konstateras att antalet medlemmar i hela landet har minskat med 2 695. Förbundets mål och riktlinjer mellan kongressen 2011 och kongressen 2014 har varit att föreningarna skulle arbeta aktivt med att inkludera IT i sina verksamheter. Det skulle bli lika möjligt för medlemmarna att verka inom SPF via nätet som att infinna sig på möten och aktiviteter.

IT-ansvarige Sven-Lennart Söderlind redogjorde om nuläget för SPF föreningarna inom Y-län. 6 939 medlemmar finns i länet, vilket utgör 2,6 % av landets SPF:are. Y-län är störst i Norrland, när det gäller antalet medlemmar. Sedan årsskiftet hade länets föreningar minskat med 14 medlemmar. Medelåldern är 76 år. Freja Sundsvall, Nivrén Njurunda, Kontakt Härnösand och Nolaskogs Örnsköldsvik har flest medlemmar. Höstsol Timrå toppar listan avseende medlemsökningen hittills i år. Under perioden 2010-2014 har länet ökat med drygt 721 medlemmar.

Studieförbundet Vuxenskolans Lilli-Ann Forsberg har sin verksamhet förlagd i Härnösand. SV har ett nära samarbete med SPF Seniorerna. SV har tillgång till ledare inom olika utbildningar. Vid anordnande av olika cirklar inom föreningarna finns stöd och hjälp att få. Exempel på utbildningar, där skolan kan bistå, är styrelsearbete, "Alla kan surfa", "Balansövningar" och råd och hjälp till personer med funktionsnedsättningar. Förutom tillhandahållare av ledare finns även skivmaterial, exempelvis "Nykraft till Sveriges eldsjälar". Vuxenskolans utbud finns att nå genom handläggarna eller genom nätet.

Nivrén, Njurunda har haft stora framgångar avseende sin verksamhetsutveckling. Med anledning härav ombads vice ordförande Jan Smedberg att berätta om föreningens organisation och arbete.

Jan Smedberg Nivrén talade om att deras styrelse består av nio medlemmar. Viktiga begrepp i arbetet är åldersstruktur, program. Utse funktionsansvariga, information, medlemsrekrytering, att ta fasta på medlemmarnas önskemål, kommunikation med funktionärsansvariga, klargöra ansvarsfördelningen, hitta nya framgångsområden samt hemsidan, som är föreningens framtida verktyg. De funktionsansvariga utses av styrelsen. När det gäller ansvarsområden är det väsentligt att kontinuerlig kontakt sker mellan styrelsen och övriga. Utbudet på olika aktiviteter är stor och verksamheten underlättas med tydliga ansvarsuppgifter.

De närvarande hade delats upp i 10 grupper för grupparbeten. Tre frågor skulle besvaras, nämligen "Vad börjar vi med i vår förening?" "Aktiviteter som passar och utvecklar vår förening?" "Vilket stöd behövs från förbund, distrikt och övrigt?" Efter avslutat grupparbete fick redovisning ske. Redovisningarna visade en mångfald av olika idéer, varvid kan konstateras att föreningarna besitter enorma kunskaper i sin ambition att öka antalet medlemmar och att behålla medlemmar. Några av föreningarna har dock av naturliga skäl svårt med rekryteringen. Ålder, handikapp och utflyttning är faktorer, som inte kan bortses ifrån. När det gäller stöd från "högre ort" är utbildning av stor betydelse. Distriktets utsedda mentorer har viktiga uppgifter framför sig.

Tommy Magnusson rapporterade från distriktsordförandekonferens (DO-konferens) 22-23 april. Många frågor kräver svar inför förbundets kongress 2017. Alla är ense om att stadgarna behöver ändras, och distriktsstyrelsen beslutade att Tommy Magnusson tillsammans med valberedningens ordförande Gerhard Cederberg påbörjar arbetet med att utarbeta nytt förslag till stadgar. Ytterligare frågor vid konferensen gällde medlemsavgifterna. Föreningarnas medlemmar betalar 200-250 kr. 155 kr tillfaller förbundet. 15 kr tillfaller distrikten och resterande behåller föreningarna. Distriktets representanter kräver att förbundet redovisar sina kostnader. 5 % ökning av medlemsantalet blir svårt att uppnå. Antalet medlemmar i landet har hittills i år minskat. Utbud av föreningar är idag omfattande, vilket bidrar till olika valmöjligheter för föreningsintresserade. Ytterligare frågor inför kongressen 2017 i Gävle blir vård- och omsorgsfrågor. I den gruppen ingår boenden, hemtjänst mm. Regeringen avsätter 8 miljarder för att förbättra för de äldre. Fråga uppkommer, vad händer när dessa pengar tagit slut. Det är viktigt att politikerna lyssnar till pensionärerna.

Under hösten kommer utbildning att ske med anledning av att ett nytt medlemsregister och ett nytt webbverktyg kommer att tas i bruk någon gång under januari 2016.

Distriktets vice ordförande Berit Vedin som är utbildningsansvarig hade inför ordförandekonferensen frågat föreningarna om deras önskemål om utbildningar. Förfrågan gick ut den 20 april till samtliga 22 föreningar. Svar skulle lämnas senast den 30 april. Endast fyra svar inkom. En påminnelse skickades ut med svar senast den 10 maj. Ytterligare svar inkom och slutresultatet blev tolv svar. Distriktets handläggningstid mellan svaren och konferensen blev för kort, varför det vid styrelsemötet i maj beslutades att en ny förfrågan skall skickas ut. Representanterna från föreningarns lovade att undersöka utbildningsbehoven och att denna gång svara på enkäten.

Distriktsordföranden Tommy Magnusson avslutade konferensen och tackade deltagarna.

Skribent:
Lars Bohlin
sekreterare