Januari 2016

Tisdag 12 januari klockan 13.00 Örnsköldsviks församlingshem.

  • Jerry Erixon kåserar om Möten Med Människor under de senaste 70 åren. Foto Hans Nordin.

Ur programmet:

  • Jerry Erixon kåserar om Möten Med Människor under de senaste 70 åren
  • Lotteri - tag gärna med en vinst!
  • Fika

Välkomna!

Medarrangör Studieförbundet Vuxenskolan.

Månadsmötesreferat 2016-01-12 SPF Seniorerna Nolaskogs

Årets första månadsträff lockade till ett helt fullsatt Örnsköldsviks församlingshem. Förklaringen? Kanske dagens gäst, Jerry Erixon, tidigare chefredaktör på ÖA. Han tog oss med på en resa från tidigt 40-tal, då han var Skelleftebo, fram till sekelskiftet och avslöjade bl.a att han träffade på mannen som räddade honom från att drunkna – efter 62 år!
1953 börjar hans resa genom bokstävernas värld då han fick anställning på en bokhandel i Skellefteå. Där träffade han på bl.a. Sara Lidman som 1953 slog igenom med Tjärdalen och följde upp framgången med Hjortronlandet. Han träffade även Pekka Langer några gånger och lockade upp radiofavoriten med Natttuppen (med tre T) till Noliamässan1969 och en specialfrågesport med Stormästaren som han haft som lärare i Bureå där han växte upp. Pekka var kanske inte förberedd som Jerry väntat sig – men allt löste sig.

Men de märkligaste avsnitten i Jerrys resa handlade nog om det påhittade konstnärsnamnet Folke Pettersson som älskade att vinna på knock, och om K.G. Svensson, chefsåklagare i Palmerättegången. Jerry berättade att han fick Folke P att måla en tavla där signaturen var suverän.Vem han var ? Jo, han som spöade Ingemar Johansson två gånger – Floyd Patterson! Tavlan såldes till välgörande ändamål för 250 kr. Skandal, tyckte Jerry.

K.G. Svensson avslöjade detaljer i Palmerättegången som aldrig publicerats – före månadsskiftet februari-mars 1994. Artikeln i ÖA väckte stor sensation inom riksmedia och att allt inte fungerade mellan Hans Holmér och chefsåklagaren. Vi fick också veta att Jerry jagats av Christer Pettersson - men hann undan, trots kryckor.

Efter fika och lotteri tackade ordförande John-Ivar Lundberg alla för en mycket trevlig och underhållande träff.

Foto: Hans Nordin
Text: S-E Sjöström