Mars 2015

Månadsträff tisdag 17 mars 2015 kl. 13.00 Örnsköldsviks församlingshem.

  • Lennart Eriksson och John-Ivar Lundberg. Foto KBL
  • Barbro Eklöf. Foto KBL
  • Lennart Eriksson och John-Ivar Lundberg. Foto KBL
  • Barbro Eklöf. Foto KBL

Program:

  • Lennart Eriksson berättar om Hoppets Stjärnas verksamhet.
  • Barbro Eklöf informerar om läkemedel.
  • Hans Nordin informerar om resor.
  • Lotteri
  • Fika
    Välkomna!
    Medarrangör Studieförbundet Vuxenskolan.

Månadsmötesreferat 2015-03-17 SPF Seniorerna Nolaskogs.
Månadsträffen vid i Ö-viks församlingshem tisdagen 17/3 samlade ett hundratal deltagare, som hälsades varmt välkomna av ordföranden John-Ivar Lundberg.

Lennart Eriksson, Hoppets stjärna, berättade engagerat om deras verksamhet i olika delar av världen. Välkänt för oss i Ö-vik är en akut insats i nordöstra Rumänien, att denna vinter förse mer än 100 romska familjer i byn Valea Seacặ med ved för uppvärmning och matlagning. Av landets 23 miljoner innevånare beräknas ca 2 miljoner vara romer. Lennart beskrev Hoppets stjärnas inriktning i verksamheten i Rumänien, omfattande 20 orter, som en bra bas för hjälp i steg inom bl a skolväsendet, förbättring av dess lokaler, tidig stöd- och vuxenutbildning. Berördes korruption och byråkrati. Genom att stödja projektet "Helhjärtat för romerna" kan vi som månadsgivare förändra livet för romska familjer som lever i misär. Lennart nämnde behovet av byggmateriel. Exemplet gavs att våra utbytta, bra fönster kunde göra nytta efter att ha insamlats och skickats för återanvändning.

I Brasilien driver Hoppets stjärna förskolor i fattiga slumområden bl a i Sao Paolo. I de skolorna får barn leka, vila, duscha och äta näringsrik mat, utbildning, kärlek och omsorg.

I Haiti blev hundratusentals hemlösa vid jordbävningen år 2010. Hoppets stjärna var redan på plats och agerade direkt och kan nu efter 5 år se att hjälpen har betytt mycket.

Barbro Eklöf informerade om läkemedel och dess användning, och utvecklade sin genomgång utifrån bl a materialet "Kloka frågor om äldres läkemedelsbehandling att ställa i sjukvården" och "Kloka rättigheter som ger dig en bättre läkemedelsbehandling". Några axplock : Du skall veta varför och hur du skall ta dina mediciner. Du skall kunna diskutera för- och nackdelar med dina mediciner. Du kanske tycker att du har för många mediciner. Det finns mediciner som är olämpliga för äldre. Läkemedel som bör undvikas vid behandling av äldre. Var tredje person över 80 år får olämpliga läkemedel.

Hans Nordin informerade om ett antal researrangemang. Kaffe med dopp samt lotteri med många vinster. John-Ivar tackade för visat intresse och hälsade välkommen till nästa månadsträff den 21 april kl 13.00 i samma lokal.

S-E Sjöström