Rapport från ordförandekonferens 15-10-22

Den 22 oktober var det återigen dags för en ordförandekonferens, och som vanligt var Härnösands Folkhögskola platsen. Inbjudna från föreningarna var ordförande, vice ordförande och valberedningens ordförande från samtliga 22 föreningar. Sammanlagt 53 medlemmar deltog.

Bildgalleri från konferensen

Distriktets ordförande Tommy Magnusson hälsade medlemmarna välkomna, och dagens första programpunkt var: "Hur skall vi rekrytera och behålla medlemmar inom SPF Seniorerna" En annan programpunkt var stadgeändringen. De stadgar, som antogs vid förbundets kongress 2014 behöver omarbetas och nå ett definitivt slutresultat senast till kongressen 2020. Programmet fortsatte med en information avseende arbete inom valberedningarna. Maritta Selin från förbundets valberedning var informatör. Ett nytt datasystem angående medlemsregistrering och Webb är under utarbetning. Sven-Lennart Söderlind distriktets IT-ansvarig informerade. Distriktets sakkunnige i KPR/LPR-frågor John-Erik Westman redogjorde för skillnader mellan privat och offentlig verksamhet inom vård och omsorg. Innan lunchen informerade distriktets kassör Rolf Larsson om nya dataprogram avseende bokföring och redovisning. Eftermiddagens program inleddes av Tommy, som redogjorde för var som framkom vid distriktsordförandekonferensen (DO-konferensen) den 13-14 oktober. Dagen avslutades med grupparbeten. Diskussionsämnena var:

1. Att behålla och rekrytera medlemmar, gruppledare Curt Mähler och Björn Mårtensson
2. Valberedning, gruppledare Gerhard Cederberg
3. Stadgar, gruppledare Tommy Magnusson
4. Trafik, gruppledare Nils Österman.

Folkhögskolan har ett flertal gånger varit platsen för distriktets konferenser. Utbildningsledare Anna Lindmark berättade om de många olika utbildningar, som skolan genomför. Bland utbildningarna kan nämnas teckenspråk, tolkar, dans, musik mm. Folkhögskolan är en väg till vidare studier för behörighet till högskolor och yrkeshögskolor. Den har också grundskoleutbildning för de som behöver gymnasiekompetens.

SPF Seniorerna tappar medlemmar. En oroande tendens är att allt flera medlemmar lämnar SPF. Tommy redogjorde för förbundets undersökningar bland de medlemmar, som lämnat. De två huvudfrågorna var: "Varför blev du medlem i SPF Seniorerna?" Några av svaren var: "Ett större antal utbud av aktiviteter", "knyta nya bekantskaper", "stödja SPF:s opinionsbildande arbete inom äldre frågor", "erbjudanden och rabatter", "medlemstidningen Veteranen". Den andra frågan var: "Varför valde du att gå ur medlemsorganisationen SPF Seniorerna?" Några av svaren blev: "De aktiviteter som erbjöds var inte intressanta", "medlemsavgiften var för hög", "jag kände mig inte välkommen", "medlemserbjudandena var inte tillräckligt många", "jag tycker att SPF driver fel intressefrågor", och "min vilja att engagera mig i verksamheten togs inte tillvara".

Maritta berättade om förbundets valberedning, som består av 11 ledamöter från hela landet. De medlemmar, som är aktuella för valberedningsarbetet, är personer med nya perspektiv och med kompetens. De ytterligare krav som ställs är stor öppenhet om beredningens arbete, integritet och nära kontakt med förbundsledningen, distrikt och föreningar, och ett starkt engagemang för förbundets verksamhet.

Lägesrapport om det nya datasystemet avseende medlemsregister och Webb. Sven-Lennart informerade om de nya systemen. Han har deltagit i ett pilotprojekt i förbundets regi, och hans uppgift är att förmedla sina kunskaper till ansvariga IT-handläggare inom distriktet och föreningarna. Utbildningarna var tänkta att starta under november 2015 men har framflyttats till första halvåret 2016. Anledningen är att medlemssystemet inte är fullt utarbetat. En del uppgifter på Webben skall hämtas från medlemssystemet. De kommande utbildningarna skall ledas av Sven-Lennart och John-Erik. Information om systemen finns på intranät.

Bokföring och redovisning. Kassör Rolf berättade att när det gäller bok- och redovisningssystem finns idag inga direktiv från förbundet, vilket innebär att olika system används inom distrikt och föreningar. De olika systemen innebär svårigheter, när det gäller utbildning. Distriktet har sedan i somras använt ett system, som heter Fortnox. Systemet fungerar väl, och innehåller inga maxnivåer, när det gäller transaktioner. Kostnaden är 89 kr/mån. Vid kontakt kan Rolf lämna ytterligare information.

Vård och omsorg är viktiga frågor för oss äldre. John-Erik tog upp frågan om Lagen om valfrihet(LOV) inom hemtjänsten. Länet är ingen stor marknad för LOV inom vård och omsorg. Inom hemtjänsten är det bara Härnösand och Sundsvall, som försiktigt har infört den till enbart 12 % av den totala verksamheten, d.v.s. en mycket blygsam del. Det är dock bättre än de övriga 5 kommunerna i länet. Socialstyrelsens undersökningar visar klart och entydigt att kvaliteten på kommunernas hemtjänst ökar i takt med att andelen privata och ideella utförare ökar. Undersökningar visar också att den kommunala hemtjänstens kvalitet är bättre i kommuner där konkurrens finns från privata vårdföretag. SPF Seniorerna driver dessa frågor för att det är en mänsklig rättighet att göra egna val. SPF Seniorerna anser att det är vårdtagaren själv, som måste få göra sitt eget val.

Tommy rapporterade från DO-konferensen den 13-14 oktober. De huvudsakliga frågorna var rekrytering av medlemmar samt att behålla medlemmar. Ett annat diskussionsämne var stadgeändringen. Förbundet hade begärt yttranden från distrikt och föreningar. Generalsekreterare Peter Sikström uppgav att 99 sidor med förslag hade inkommit. Efter stadgegruppens sammanställning återstod 5 punkter avseende ändringar och tillägg. Ändringarna avser föreningens stadgar § 4, föreningens stadgar § 4, mom 6, punkt 7, föreningens stadgar § 5, mom 1, föreningens stadgar § 4, mom 5, distriktens stadgar §4, mom 6, punkten 23 och distriktens stadgar § 6. Förbundsstyrelsen fick kongressens uppdrag att ta fram förslag till kongressen 2017. En representant för polismyndigheten var inbjuden till konferensen. Ämnet gällde brott mot äldre, exempelvis bedrägerier. Polisen rekommenderade större misstänksamhet när främmande personer tar kontakt. Äldre är många gånger alltför snälla och godtrogna.

I det avslutande grupparbetet, avseende stadgarna, beslutades om en ändring i distriktens stadgar. Det beslutades att ett tak avseende antalet ombud till kongressen skall genomföras.

I redovisningen av grupparbetet i trafik informerade Nils om följande Gruppen hade till uppgift att ta fram idéer och förslag att skicka med distriktets trafikansvarige Gunnar Rhodin till förbundets konferens för trafikansvariga den 11-12 november. Gruppen konstaterade att Västernorrlandsdistriktet ligger ganska lågt, när det gäller aktiviteter, som exempelvis kurser inom de egna leden. Det kan bero på att förbundet tog bort den centrala trafikgruppen, som tidigare var inspirationskälla för distriktets trafikansvariga. Gruppen enades om följande: Arbeta för syn och hörselkontroll för äldre, information inom gångfartsgator och cykelöverfarter. Vad gäller för respektive trafikantgrupp. Trafikmiljön framförallt för äldre, påverka väghållare, när det gäller vinterväghållning, utformning av trottoarer med t ex nerfasning vid övergångsställen. Påverka kommunala väghållare att se till att möjligheten att t ex hämta sand för fastighetsägare finns även i de mindre orterna. Påverka länstrafikmyndigheten när det gäller kollektivtrafik, speciellt utom tätort, samt att få till speciella månadskort typ 100-kortet, som bl.a. finns i Sundsvalls kommun. Fortsatta informationskampanjer vad gäller reflexer och reflexvästar, fordonsutrustning. Att prova halkkörning på bana. Trafikgruppen bestod av 8 representanter från Örnsköldsvik, Kramfors, Härnösand och Medelpad.

Efter dagens givande konferens avslutade Tommy konferensen och tackade de medverkande.

Skribent
Lars Bohlin
Sekreterare
Västernorrlandsdistriktet.