Rapport från kursdagen 15-09-09

Områden som behandelades var:
• KPR/LPR-arbetet som bedrivs i kommuner
• Trafikfrågor som berör oss seniorer
• Rekrytera och behålla medlemmar till föreningarna
• Styrelsearbete

Bildgalleri från kursdagen 

KPR/LPR eller vård och omsorgsfrågor genomför John-Erik Westman. John-Erik är ledamot av distriktets styrelse, med KPR/LPR frågor som speciellt bevakningsområde.

Deltagarförteckning Klicka här.
Huvudavsnitten under kursdagen är:
• Vård och omsorg i en ny tid.
-vågar jag bli gammal?
• Klarar vi att ta hand om det ökande antalet äldre?
-finns det ekonomiska och personella resurser?
• Vad har vi för krav på vård och omsorgskvaliteten?
-genomgång av Socialstyrelsens kvalitetsbegrepp.
• Vilken kvalitet kan länets kommuner prestera?
-genomgång av senaste "Kommun och enhetsundersökningen".
Rapport från dagen:
KPR- och LPR-frågor handlar om de viktiga vård och omsorgsfrågor vi har att förhålla oss till idag och i en resurskrävande framtid. Vi vet att vi i riket idag är 500 000 som är 80 år eller äldre. Vi tror oss veta med stor säkerhet att den siffran har ökat till 800 000 om 15 år. Det innebär stora påfrestningar på vårt välfärdssystem och därför måste vi tillsammans hitta smarta och effektiva lösningar för god vård och omsorg.
Vi måste också, från SPF Seniorerna, se till att vi blir viktiga medspelare i det arbetet med att klara en ökande välfärd i konkurrens med kraven från övriga samhället. Det ställer krav på oss som enskilda medlemmar, vi måste vara pålästa och vederhäftiga i den framtida vård och omsorgsdebatten. Det är vår stora möjlighet att ta tillvara på pensionärernas intressen i dessa frågor.
Därför blev det rätt många siffror från Socialstyrelsen under kursdagen. Socialstyrelsen har ju regeringens uppdrag att undersöka bl.a. hur vård och omsorg fungerar ute i landet. För vårt län är det ömsom vin och ömsom vatten. Vi har kommuner i länet, som håller god kvalitet i dessa frågor, ett exempel är Timrå. Vi har även kommuner har lyckats dåligt, exempelvis Härnösand och Örnsköldsvik.
Det är viktigt att i använder den kunskapen vi får Socialstyrelsen och från andra källor, t.ex. "Koll på läkemedel", till att påverka både kommuner och landsting till att förbättra sig så vi kan se fram emot en god och trygg ålderdom.

Trafiken, genomför Gunnar Rhodin. Gunnar är adjungerad i distriktets styrelse, med trafikfrågor som speciellt bevakningsområde.
Deltagarförteckning reviderad 150904 Klicka här.
Huvudavsnitten under kursdagen är:
• Cirkulationsplatser
• Parkeringsbestämmelser
• Vägmärken
• Cyckelöverfarter
Rapport från dagen:
14 trafikombud från Västernorrland hade hörsammat kallelsen och inställt sig på folkhögskolan i Härnösand. Det var en hel del nya trafikombud från föreningarna och glädjande var att det var många damer, som klivit in i den rollen. Som kursledare hade jag satt ihop ett program, som skulle kunna passa trafikombuden, när de skall genomföra sina cirklar I respektive förening. Kursmaterialet var hämtat från Transportstyrelsen och nerladdat på ett USB-minne. Jag hade även beställt publikationer, som delades ut till deltagarna och informerade om hur de skulle beställa materialet. Dagen kom att handla om körning i cirkulationsplats, parkeringsbestämmelser, cykeltrafik och vägmärken. Intresset från kursdeltagarna var stort och det kunde konstateras att det har tillkommit en hel del nytt sedan de tog sina körkort.
Från NTF-Västernorrland informerade Mona-Lill Landström om olycksstatistik, som var en uppskattad del i kursprogrammet.
I övrigt var frågeställningarna många. Det gäller ju att ge och ta för att få så mycket information, som möjlig. Det kunde konstateras att Cirkelverksamheten inte varit på topp det senaste året, kanske på grund av att många trafikombud hade slutat och nya tagit på sig uppgiften.

Rekrytera, genomför Curt Mähler. Curt är ledamot av föreningen Nivréns styrelse, är kassör och arbetar med rekrytering i föreningen.
Deltagarförteckning reviderad 150904 Klicka här.
Huvudavsnitten under kursdagen är:
• Genomgång av nuläget i klubbarna.
• Vad är orsaken till att man väljer att gå ur eller att inte betala avgiften
-vad kan vi göra för att behålla dessa medlemmar.
• Hur kan vi använda oss av värvningslistorna som vi får från förbundet?
Rapport från dagen:
Vår grupp diskuterade hur vi kan förbättra och öka intensiteten när det gäller rekrytering av nya medlemmar och inte minst att kunna behålla befintliga medlemmar. Vi kunde konstatera att om vi har intressanta aktiviteter så ökar möjligheten till att behålla medlemmarna och även locka nya medlemmar. Många var även inne på att SPF måste synas mera utåt, med tanke på att när folk pratar allmänt om pensionärsföreningar så är det bara PRO som nämns.
Vi gick också igenom hur vi kan använda oss av de värvningslistor som förbundet tar fram regelbundet. Vi kan "provregistrera" potentiella medlemmar så att de får Veteranen, som alla tyckte var ett bra ansikte utåt. Men vi underströk också hur viktigt det är att följa upp detta med personliga telefonsamtal och berätta om de förmåner som vi har som medlemmar i SPF, t ex försäkring, SJ-rabatt mm. Och inte minst berätta om alla olika aktiviteter vi har föreningarna. Avslutningsvis berättade deltagarna om alla olika aktiviteter som föreningarna bedriver för att öka medlemsinflödet, vilket bådar gott för att Västernorrlandsdistriktet ska hamna på plus för innevarande år och även framledes.

Styrelsearbete, genomför Gerhard Cederberg i par med Tommy Magnusson. Gerhard är ordförande i föreningen Roten och Tommy är bland annat distriktets styrelseordförande.
Deltagarförteckning Klicka här.
Huvudavsnitten under kursdagen är:
• Hur ser styrelsearbetet ut i dag?
• Kursmaterial, tips
• Föreningens vision
-mål och riktlinjer, strategisk plan och verksamhetsplan
• Fördelning av styrelsens arbetsuppgifter
Internt: traditionella styrelseuppdrag, skilda ansvarsområden
Externt: bilda ett kontaktnät för föreningens alla verksamheter, ingå i olika arbetsgruppen
• Styrelsens ansvar, styrelsemedlemmars ansvar.
• Summering av dagens tankar.
Rapport från dagen:
Det sägs att föreningslivet idag rent allmänt har stora svårigheter att rekrytera funktionärer i styrelser, ja även i revision och valnämnd. Det måste därför anses vara viktigt att personer, som kan tänka sig att axla ett uppdrag särskilt i en styrelse, är medvetna om att fortlöpande utbildning finns i det egna distriktet inom SPF Seniorerna. Och medvetna om det ansvar och de uppgifter man har i en styrelse.
Med ett purfärskt studiematerial från förbundet genomfördes i distriktet en kurs i styrelsearbete i föreningar med god uppslutning av klubbföreträdare. Tyvärr bygger materialet delvis på de stadgar, som antogs vid kongressen 2014. Stadgar, som förbundsstyrelsen och dess nye generalsekreterare, senare efter påstötningar från bl. a. Västernorrland, insett att de rymmer en hel del felaktigheter och oklarheter.
Men mycket av dessa "galenskaper" poängterades, förklarades och rättades till i kursen. Förhoppningsvis kommer man i de nya stadgarna, som man nu skall arbeta fram förslag till inför kongressen 2017, att rätta till sådana missar i de s.k. Normalstadgarna.
Kursmaterialet kompletterades med vissa bilder, som kursledaren tagit med från egna klubben. Ett dokument, som efterlystes som utskick efter kursen var bl. a. det som exemplifierar dagordning för konstituerande möte i förening. Det har kompletterats med en hel del som sades muntligt under kursen. Åsikterna är givetvis föreläsarens egna och kan vara en utgångspunkt för den egna skaparglädjen.
Efter några timmars harvande i styrelsearbete satte distriktets ordförande Tommy Magnusson punkt för kursen genom att informera om hur funktionärsuppdragen i styrelse och kommittéer/arbetsgrupper fungerar i hans egen förening.

Bildgalleri från kursdagen