Äldreomsorg i Umeå

Janet Ågren, äldrenämndens ordförande föreläser

SPF Seniorerna Björken hade vid sitt senaste månadsmöte bjudit in äldrenämndens ordförande Janet Ågren att tala om äldreomsorgen i Umeå. Hon klargjorde att insatser som utförs inom nämndens ansvarsområde har sin grund i biståndsbeslut med stöd av socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen. Äldrenämnden ansvarar för stöd i ordinärt boende (hemtjänst), särskilt boende (vårdboende) och hälso- och sjukvård i hemmet för personer över 65 år. Man måste ansöka om bistånd och den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå.

Det mest om fattande stödet är plats i vårdboende. Det finns 1019 platser och 2017 öppnas ytterligare 31 platser på Marieberg och 2019 tillkommer 60 platser på Ålidhem. År 2015 var det ingen kö, 2016 viss kö och 2017 har alla fått en plan för sitt boende men två personer vårdas inom landstinget.. Äldrenämnden har svårt att få tomtmark, därför är t.ex. Marieberg byggt i samverkan med förskolan så att bottenvåningen innehåller 4 förskoleavdelningar.

På vård- och omsorgsboende betalar man hyra, omsorg och avgift om man kan. Vad man betalar blir därför individuellt med hänsyn till inkomsten. Förbehållsbeloppet för en ensamstående är i dag 5 931 kr varav 3049 kr avses bekosta maten. En boendeplats på ett vård- och omsorgsboende kostar samhället ca 750 000 kr per år.

Man har rätt att välja utförare i hemtjänsten och från 1 juli 2017 börjar Måltidsservice laga mat för äldrenämndens räkning. Portionsmaten ska erbjuda 5 olika rätter per dag. Det levereras 150 000 kylda portioner per år i Umeå. Priset för lunch resp. middag är nu 57 kr.

S.k. trygghetsbostäder finns för närvarade bara i privat ägo. Det har varit trögt att få AB Bostaden med på att bygga trygghetsboenden. Regeringen har tillsatt en utredning om äldreomsorgen som ska belysa även flexiblare mellanboenden innan hjälpbehovet blir så stort att det krävs vård-och omsorgsboende.

Färdtjänst handläggs av tekniska nämnden. Man får ett beslut inom tre veckor. Det krävs ett särskilt läkarintyg som kostar ca 1000 kr. Resor inom staden kostar 38 kr och man kan resa när och vart man vill.

Därefter berättade Frivilligcentralens ordförande Anette Sundström om deras verksamhet. De förmedlar kontakter mellan de som vill ha hjälp och människor som vill göra en insats. Den som antas som volontär får utbildning och arbetar helt ideellt. Uppdragen kan vara att vara medföljare, hemmafixare eller ställa upp som extramormor/farmor. Det finns en anställd som samordnar insatserna.

Efter halvannan timmes faktafyllt lyssnande och frågande avslutades mötet med kaffe och lottdragning.