Månadsmöte den 16 november

Får våra äldre rätt medicinering


Stolarna räckte inte, hallbänken fick bäras in, då ett stort antal seniorer slöt upp på 76:an för att höra professor Yngve Gustafsson tala under rubriken "Får våra äldre rätt medicinering?" Exemplen på motsatsen var många. Alvedon brustabletter gav en kvinna hjärtsvikt som medförde behov av vätskedrivande medicin. Efter byte till vanlig Alvedon behövde hon inte vätskedrivande. Dementa får schizofrenimedicin och slutar kunna röra sig och ökningen av användningen av morfin- och fentanylplåster på dementa är alarmerande.

Mediciner testas på 30-åriga friska män runt 8o kilo. Äldre har 10 liter mindre vatten i kroppen och kan inte lösa upp lika mycket medicin. En gammal dam på 40 kg behöver bara 15-delen av vuxendosen.
Alla kroppsfunktioner avtar med åldern och medför sämre näringsupptag. Järnbrist och vitaminbrist är vanligt och leder till nedsatt immunförsvar, bältros m.m. Sömnapné förorsakar inte bara nattkissning utan många andra sjukdomar.

Äldre är svårare att behandla, får fler eller andra biverkningar än unga med samma medicin och kräver mer individuella bedömningar. Hos apoteken kan man få hjälp att kontrollera om olika läkemedel är bra att kombinera och om doseringen är lämplig.

Antalet dementa beräknas bli 400 000 år 2050. Ca 80 % av oss har ett virus i hjärnan som kan orsaka demens. Ett litet hopp gav dock Gustafsson om en förstudie till medicinering för att slå ihjäl viruset som förhoppningsvis inleds i december i Umeå.

Den intressanta föreläsningen stimulerade deltagarna till många frågor. En avslutande fråga om politikerna vill lyssna på budskapet besvarade professorn med att man är bättre på att lyssna utanför Västerbotten. Norrbotten inrättar fyra geriatrikliniker men Västerbotten lägger ner.

Ett engagerande och trevligt möte avslutades med kaffe, hembakt rulltårta och lottdragning.