Månadsmöte mars

Månadsmöte mars

  • Kerstin Johanneson med en ögonkorall
  • Med japanskt ostron
  • Kerstin Johanneson med en ögonkorall
  • Med japanskt ostron

En djupdykning i Kosterhavet

SPF Seniorerna Strömmens månadsmöte 2020-03-09 var mycket spännande. Professor Kerstin Johannesson från Tjärnö Marina Laboratorium, berättade om vad som kan dölja sig under och över vattnet. Hon hade med sig många föremål som många sett men inte visste så mycket om.
Långhalsade kräftdjur, bläckfiskskal som flyter hit ända från Medelhavet till våra stränder och den stora Limamusslan som bara finns på minst 100 meters djup och är mellan 50 och 100 år gamla. Vänstervridna tropiska snäckor, till skillnad från svenska högervridna och nya arter som japanska ostron och ostronpestsnäckan. Äggkapslar från stora rockor och Valthornssnäcka, inte att förväxla med giftig Neptunsnäcka. Kammussla med 20 små ögon som kan se både mat och fiender. Ögonkorall från norsk/svenska gränsfjorden är alltid vit och kolonibildande.
Kerstin berättade om supergener i snäckorna som är besläktade med våra fiskar och människor. Algodling kommer upp som matproduktion och Tjärnö Marina tar upp cirka 40 ton!!! per år till olika matprodukter. Kerstin fångade publiken med ett fantastiskt kunnande och härligt engagemang.
SPF ordförande Wolfgang Schwartz tackade Kerstin med blommor och hon hälsade oss välkomna till Tjärnö i sommar.

Wolfgang hälsade flera nya medlemmar välkommen. Lennart Hansson informerade om att teaterresan till Göteborg var nästan fullsatt.
Det blir temadag i vår med Hjärt- Lungräddning, HLR. Jerker Samuelsson tar på sig uppgiften som reseombud och Stanley Lysell blir studieombud. Den uppskattade tipspromenaden av Arne Johansson avslutade månadsmötet. Tack Bjarne och Iris i köket och Kerstin Martinsson för smörgåsarna.
Till nästa möte den 20 april kommer Korrespondent Jan Andersson och berättar om "Europa i förvandling". Det händer mycket i vår omvärld just nu.

Wolfgang Schwartz.