Referat mm oktober

Om Carl von Linné

  • Margareta Nordström gestaltar Carl von Linnés mamma

SPF Strömmen oktober månadsmöte.
Ämnet för mötet var en underbar föreställning om Carl von Linné. Linnés mamma Christina Linnaea, i detta fall presenterad av Margareta Nordström, berättade om sonen Carl Nilsson Linnaeus från hans tidiga uppväxt i Stenbrohults socken i Småland till berömmelse och ärad botaniker.
Christinas pappa var präst och hon gifte sig med prästen Nils. Även Carl skulle bli präst så att familjen kunde bli kvar på prästgården. Prästgården var en försäkring för mat och ekonomi. Skolan och studierna till präst blev en plåga för unge Carl. Han ägnade hellre sina intressen för blommor och naturkunskap. Så småningom blev Carl student i Lund och Uppsala där han skulle läsa till läkare. Carl hade tur och fick hjälp av Olof Celcius till fortsatta studier i naturkunskap i Uppsala. Äntligen kunde Carl ägna sig åt det som han var mest intresserad av. Carl började klassificera blommorna i familjer med släktnamn och egennamn och på så sätt få organisara blommor och växter i olika familjer och släktnamn.
Carl reste mycket både i Sverige och utomlands och blev så småningom en riktig världskändis inom botaniken. Professor Carl von Linné blev adlad 1757 av Kung Adolf Fredrik.
Linné skapade ordning och reda inom botanik och man menade att Gud skapade blommorna och Carl ordnade dem. Carl von Linné dog den 10 januari 1778.
Margareta Nordström fick rungande applåder för ett annorlunda sätt att presentera Carl von Linné.