Ginprovning på Lydéns Distillery

Studiebesök på Lydéns Distillery

Måndagen den 18 september var vi ett tjugotal Seniorer som besökte Ljungbys ginproducent Lydéns Distillery. Firman ägs av far och son Roger och Emil Lydén. Firman startade 2019 efter att alla tillstånd var klara för att bedriva alkoholproduktion.
Emil höll ett inspirerat föredrag om hur man tillverkar gin. Den kanske viktigaste delen är att smaksätta ginet med väl avvägda delar av kryddor (botanicals). De kryddor som Lydéns använder är förutom enbär (all gin måste kryddas med enbär), koriander, angelikarot (kvanne), lingon, rosmarin, fläderblom och citronskal.
Gin kommer ursprungligen från Genever, en dryck som tillverkades i Holland på 1600-talet. På 1700-talet blev den mycket populär i England, där man började tillverka en engelsk version kallad Gin. Längre fram i tiden lancerades Pink gin, en rosafärgad gin som smaksattes med angostura.
GT (gin och tonic) är väl kanske världens kändaste longdrink. Dess beståndsdel Tonic innehåller bland annat kinin, som kommer från barken av ett träd kinaträdet, som är verksamt mot malaria. (Där ser man hur man kan kombinera nytta med nöje. förf. anm.)
Vi provsmakade de fyra sorters gin som man för tillfället saluför, nämligen Dry gin, Pink gin, Navy gin och Cask gin.
Lydéns Pink gin innehåller "svensk sommar", som innebär jordgubbar och lingon.
Lydéns Navy gin innehåller mer enbär och har högre alkoholhalt (57%).
Lydéns Cask gin är fatlagrad några månader i småländsk ek från Visingsö och har en alkoholhalt av 46%.
Lydéns gin har erhållit ett flertal utmärkelser både i Sverige och internationellt. Vi ljungbybor kan gott yva oss över att i staden ha en producent som tillverkar världens bästa gin!
Tack Emil för en trivsam provning!
/Ove