Passa på att umgås och träffas utomhus

Många av Sveriges seniorer har hållit sig hemma och isolerade i månader. SPF Seniorerna välkomnar därför att Folkhälsomyndigheten nu varit tydliga med att äldre kan utöka sina sociala kontakter så länge som det sker utomhus och avstånd hålls. Allt är inte låst och stängt, det är viktigt att göra det man kan.

  • – Det viktigaste med det här, det är att vi är ett gäng som träffas säger Birgitta Wallbom, som arrangerade en skogspromenad med SPF Seniorerna Kilsbergsbygden.

Frisk luft, rörelse och kompisar är bra för hälsa och välbefinnande. Sommar, värme och sol gör det också enklare att umgås utomhus. Här är några förslag på utomhusaktiviteter:
● Cykelturer ● Promenader med eller utan stavar ● Jogging ● Gymnastik ● Yoga
● Boule ● Tipspromenader ● Krocket ● Orientering ● Golf ● Picknick

Även mer traditionella inomhusaktiviteter kan hållas utomhus om vädret tillåter som t.ex. bokcirklar och styrelsemöten. Det är förstås viktigt att alla som träffas känner sig friska och håller ett ordentligt avstånd. Det är också att rekommendera att träffas på tider och platser när få andra människor är i närheten.

Tänk också på att det är mycket viktigt att inte samåka i bil till aktiviteten och att inte åka med kollektivtrafiken. Om man exempelvis tänker ta en kaffe tillsammans så är det att rekommendera att ha med sig egen kaffetermos/fika. En liten flaska handsprit i jackfickan är också bra att ta med så att man kan rengöra händerna innan man fikar. Om man ska spela boule kan det lilla klotet behöva desinficeras mellan varven, alternativt att alla är noga med att använda handsprit. Detsamma gäller andra sporter där det finns kontaktytor såsom kontrollerna vid orientering.

Hör gärna av er till med tips på lämpliga utomhusaktiviteter till: info@spfseniorerna.se
Klicka här för att läsa de allmänna råden till dig som är över 70 år