Utred 70-årsgränsen

– Vi tar smittan på största allvar och vill självklart bidra till att minska smittspridningen. Men ingen vet idag hur länge vi ska tvingas isolera oss. Vi är oroliga att många seniorer också far psykiskt illa av det sociala avståndet som leder till ensamhet och ohälsa, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

  • Eva Eriksson förbundsordförande SPF Seniorerna och Gösta Bucht sakkunnig vård och omsorg SPF Seniorerna.

I dag skrev SPF Seniorerna till socialminister Lena Hallengren. Förbundet uppmärksammar de svagheter som kommit fram i underlaget för beslutet att kvarhålla alla restriktioner för personer som är 70 år eller äldre. I Sverige finns i dag 1,6 miljoner personer som har passerat 70 år – det motsvarar var sjätte invånare.

– Vi vädjar till Lena Hallengren att ta hjälp av regeringens äldreforskarråd för att säkerställa att 70-årsgränsen är adekvat för att hindra coronasmittan och svår sjukdom eller död av covid-19. En bredare och mer kvalificerad studie av rekommendationerna till 70-plussare är ytterst angelägen och måste sättas igång omgående, säger Gösta Bucht, sakkunnig i vård och omsorg, SPF Seniorerna.

Klicka här för att läsa brevet

Kontaktperson: Martin Engman, samhällspolitiskt chef, SPF Seniorerna:
072–250 06 15, martin.engman@spfseniorerna.se