Seminarium om hur coronaviruset påverkar våra pensioner

Konsekvenserna av covid-19 är påtagliga inom många sektorer, inte minst den ekonomiska. Mot den bakgrunden bjöd socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi in till ett digitalt seminarium den 1 juni om hur pensionerna påverkas av pandemin. Seminariet kan ses i efterhand.

– Många av dagens pensionärer har förmånsbestämd tjänstepension, vilka inte påverkas av Corona-krisen. Men det finns pensionärer som har premiebestämd tjänstepension och vi har haft medlemmar som hört av sig och undrat om man kan pausa eller ändra något. Det kan man inte. Här tycker vi att man ska kunna ändra och pausa, det är en fråga man bör titta på. Det handlar då om kortvariga uttag på 5-10 år, här vill vi se en förändring. Vi har gjort flera beräkningar och alla visar att livsvarigt uttag är det bästa valet sade  Anna Eriksson, sakkunnig pensioner hos SPF Seniorerna.

Seminariet inleddes av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Vid arrangemanget medverkade Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr samt analyschef Ole Settergren, Kristina Kamp från minpension.se samt sparekonomen Johanna Kull från Avanza. Deltog gjorde även Ingemar Hamskär, PRO, och Anna Eriksson, SPF Seniorerna. Tony Malmborg från Socialdepartementet modererade diskussionen.
Klicka på pilen för att se seminariet.