Ny utbildning ska stärka seniorers kunskaper i privatekonomi

Finansinspektionen inleder samarbete med flera seniorförbund och ABF för att stärka äldre kunskaper i privatekonomi. En tvådagars pilotkurs kommer att arrangeras i slutet av januari för deltagare från SPF Seniorerna, PRO, RPG och SKPF. Förhoppningen är att kunna erbjuda en till två kurstillfällen per år runt om i landet.

  • Arbenita Aliu, ABF, Åsa Österberg, SPF Seniorerna och Studieförbundet vuxenskolan, Eleonor Wikman, SKPF, Eva Henriksson, RPG, Eva Risberg och Ola Nilsson, PRO, Sofia Tyréus, Finansinspektionen.

– Digitala verktyg driver det privatekonomiska området i nya färdriktningar, och som alla aktiva konsumenter, har seniorer ett behov av att fylla på med ny kunskap som krävs för att kunna ta medvetna ekonomiska beslut. Privatekonomi handlar om ett livslångt lärande som ständigt behöver byggas på, det gäller oss alla, ung som gammal, säger Sofia Tyréus som arbetar som projektledare på Finansinspektionen.

De ämnen som kommer att tas upp i utbildningen "Trygga din ekonomi på äldre dar" är bland annat konsumenträttigheter, digitalisering, bank, finans, bostadstillägg, skatt, skulder, investeringsbedrägerier, försäkringar och vardagsjuridik. Tanken är att deltagarna efter kursen ska sprida kunskaperna vidare till andra seniorer i sin närhet och i sina förbund.

Utbildningsinsatsen är ett samarbete inom nätverket Gilla Din Ekonomi med föreläsare från Finansinspektionen, Kronofogdemyndigheten, Konsumentverket, Skatteverket, Konsumenternas bank- och finansbyrå, Konsumenternas Försäkringsbyrå, SEB och Swedbank.

Det första kurstillfället äger rum i Stockholm 29-30 januari 2020, och vänder sig till SPF Seniorernas medlemmar. Vi återkommer med information om hur anmälan görs.