Ännu en rapport som visar att pensionssystemet inte fungerar

15,6 procent av Sveriges äldre lever på en ekonomisk nivå där fattigdom riskeras, enligt siffror från SCB. SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson kommenterar i Expressen.

Siffror från SCB visar att 15,6 procent av Sveriges äldre lever på en ekonomisk nivå där fattigdom riskeras. I en artikel i Expressen framgår hur det ser ut i kommunerna runt om i landet. SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson kommenterar:

– Där här är ännu en rapport som visar att pensionssystemet inte fungerar. På 90-talet sades det att pensionsnivån skulle ligga på 60 procent av lönen. I dag har en fjärdedel försvunnit och vi närmar oss 45 procent allmän pension av lönenivån.

Eva Eriksson lyfter fram att Sverige har EU:s högsta sysselsättningsgrad och flest antal år i arbetslivet. Ändå räcker inte pengarna.

– Mer pengar måste in i pensionssystemet. I dag ligger nivåerna långt under vad som utlovades på 90-talet när systemet gjordes om. Det finns ett samhällskontrakt med medborgarna och det urholkas till slut när människor ser vad man får i pensionskuvertet.

Läs hela artikeln här