2024-04-17 En historisk rundresa i Västergötland

Fånga dagen, säger man. Det är precis vad vi gjort.
Ett stort TACK till Bengt Thompson och Magnus Engström som lagt upp planerna för denna resa och naturligtvis TACK också till Anders Hultin som roddat det hela. 

Vy från Husaby kyrka, som det såg ut på 1100-talet (bortsett från vindsnurrorna och att det gröna stod under vatten.)

En historisk rundresa i Västergötland den 17 april 2024

I bra väder om än något kyligt gav sig en buss fullastad med SPF-are ut på Västgötaslätten för att få se de platser där Sveriges vagga möjligen stod. 

Redan när vi stigit på bussen fick vi ett kompendium med tidtabell, kartor, besöksmål och sammanfattningar av historiska skeden. Föredömligt!  Referatet skulle kunna sluta med denna Resplan.

Första anhalt är Husaby, med kyrka och källa.

Vikingatiden började lida mot sitt slut på 1000-talet och kristendomen gjorde sitt intåg i det som skulle bli Sverige. 

En av de mäktigare stormännen i Sverige vid denna tid var Olof Skötkonung. Enligt legenden döptes han i källan vid Husaby kyrka. Man brukar säga att han var den förste kung som styrde över både Svealand och Götaland.

Flera svenska regenter har i modern tid besökt källan.

 

Husaby kyrka med sitt mäktiga trippeltorn från tidigt 1100-tal, är Sveriges första biskopskyrka. Utanför ingången ligger Olof Skötkonung begravd…en grav som är mer än 1000 år gammal. Man känner historiens vingslag! 

              

I lä och med en värmande sol var det riktigt skönt att lyssna på guiden. Bild på del av kyrkan och den omgivandede landskapet. Kyrkan ligger på en höjd. På 1000-talet stod vattnet mycket högre - och det som idag är åkermark var då en havsvik.
Guiden berättar för oss om Husaby k:a.. ... och om den hemska historien med St Eriks söner.

Lite mer om Husaby. Klicka gärna på YouTube för att se bättre.              

På väg till Varnhem stannade vi på Konsthotellet i Skara för att spisa god mat och flukta på fagra flickor (eller titta på konst för att uttrycka det seriöst).

Framme i Varnhem 

En grupp började med en mycket bra guidning av Kata gård. 

Medan den andra gruppen guidades i kyrkan.

Birger Jarls grav. Att Birger Jarl fick denna centrala plats visar vilken vikt han hade under denna tid, och som det visar sig för grundandet av Svea Rike.

När Danmark försvagats av inre strider lyckades svenskarna genom Birger Jarl skaffa sig en korridor mot Västerhavet. Askims härad blev det första svenska västkustområdet, kring mitten av 1200-talet. 

Det spända förhållandet mellan Sverige och Danmark varade ända till freden i Roskilde1658, då både Halland och Bohuslän blev svenskt och Sverige fick en lång kuststräcka mot väster.

Så här såg Birger Jarl ut - för 800 år sedan. Man blir verkligen imponerad vad kriminalteknikerna kan göra idag! 

Här blickar Birger Jarl över församlingen. Enligt guiden ett samtida porträtt av Birger.

.

Bengt Thompson framför kyrkan.

Mer information om Varnhemsklosterkyrka finns på Svenska kyrkans hemsida.

På vägen hem passerade vi också Ekornavallen

 

"Ekornavallen är en unik miljö med gravar från olika epoker på samma yta. Det skiljer 4 000 år mellan den äldsta och den yngsta graven. På Ekornavallen finns gravar som täcker ett tidsspann från cirka 3300 före Kristus till vikingatid, cirka 800–1050 efter Kristus".

Sett i detta perspektiv känner man sin egen litenhet. Samtidigt, som det är här och nu vi lever. Fånga dagen, säger man. Det är precis vad vi gjort.

Ett stort TACK till Bengt Thompson och Magnus Engström som lagt upp planerna för denna resa och naturligtvis TACK också till Anders Hultin som roddat det hela. 

Text och foto: Carl Follin och Bengt G Bengtsson

Inbjudan till resan

Inlägg 2024-04-19: Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här