2021-10-21 Månadsmöte med blåsmusik

Vi förflyttades till förra seklets början, dvs ca 100 år bakåt i tiden. Tack vare det arbete som Sextetten har gjort med att leta noter, dokumentera och arrangera dåtidens musik, kan vi få en uppfattning av hur det lät då. En verklig kulturgärning.

INFORMATION

Vi fick information om kommande arrangemang. Information som finns att hämta här på hemsidan. Till exempel under fliken Kalender.

Ett 90-tal medlemmar hade samlats, vilket är det bästa hittills efter pandemin.

Efter informationen vidtog utlottning av kaffepaket, innan det var dags för Marianne Friman att presentera dagens underhållare.

UNDERHÅLLNING

De fyra välklädda herrarna i sina vita skjortor är Ulf Ripa, som spelar eufonium och håller i gruppen. Jörgen Friman klarinett, Lennart Johansson spelar Barytonhorn och Olle Persson spelar tuba.

Vi förflyttades till förra seklets början, dvs ca 100 år bakåt i tiden. Fabrikens arbetare bodde i de nybyggda arbetarbostäderna. Bostäder som var så trångbodda, lyhörda och hade så låg standard att vi inte skulle stå ut ens ett par semesterveckor i dem.

På helgen (lördagskväll och söndag) klädde man upp sig och lyssnade på storsextetten (-) eller var det lillsextetten (+). Ibland kunde det kanske vara, som nu, en kvartett.

Det är svårt att tro att musikanterna hade lika rena vita fina skjortor som nu. För tvätten fick man anlita ”tjärnet”. Men kanske fanns det en ren vit krage att knäppa på.

                 

På den tiden var inte etern så förorenad av musik, så det måste varit alldeles speciellt att lyssna till dessa pampiga, fantasieggande instrument, som inte behövde elektricitet för att nå fram.

Sextetten spelade naturligtvis marscher och käcka låtar för att lätta upp stämningen.   

Men i repertoaren fanns också mer sentimentala inslag. Som att man önskade  komma ut i skogen, sitta vid en tjärn och drömma sig bort från slitet i fabriken och trångboddheten. Kanske också få vara ensam med sin älskade.

Försatta i denna stämning kunde man tydligt höra att publiken blev överraskad och tog i lite extra när denna text dök upp i "De e grabben med choklad i".

                                     

Som avslutning växlade bandet från ”Bruksmusik” till Povel Ramels ”parodi” på ”Brunnsmusik”, ”Sorglösa Brunn”. Jubel.

Sextetten har gjort en kulturgärning av rang, med att leta noter, dokumentera och arrangera dåtidens musik, så att vi kan få en uppfattning av hur det lät. Ulf Ripas mellansnack gav oss en intessant bild av hur musicerandet utvecklades.

"Sextetten" avtackades med en rungande applåd och en dikt av Marianne Friman.

Programkommiten, Välkomstgruppen och Värdkommiten har som vanligt gjort ett fint arbete. TACK.

Inbjudan till månadsmötet.

Bilder: Ove Sjöstrand

Text: Bengt G Bengtsson

Inlägg: Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )