Hemlig resa 2017

Se referat och bilder från 2017 års hemliga resa

Hemlig resa med SPF Seniorerna Tranemo

Tidigt på morgonen den 16 maj startade två fulla bussar från Tranemo med ett hundratal förväntansfulla seniorer. Det var dags för årets hemliga resa. Efter en uppsamlingstur till Ambjörnarp, Sjötofta och Mossebo styrde bussarna kosan mot Gislaved. Därifrån gick färden vidare via Värnamo, Alvesta, Vislanda och Olofström, där vi i stort sett körde genom Volvo Personvagnars stora anläggning.

Vi kom så småningom fram till Näsum vid vackra Ivö-sjön och besökte den gamla Humletorkan, där vi också drack förmiddagskaffe. Vår ciceron Berit Nilsson berättade om den gamla humletorkan, som byggdes 1926 och drevs av Föreningen för Svensk Humleodling. Humleodlingen i Skåne var koncentrerad till Näsum och vid den tiden fanns det 78 odlingar här. Efter första världskriget ökade dock importen och 1959 tvingades de svenska odlarna att upphöra med verksamheten. Idag är den trevliga gamla Humletorkan café och vandrarhem.

Färden fortsatte på den vackra Humleslingan runt Ivö-sjön och vi passerade ställen som Bäckaskogs slott, Vånga och Lyckås gård med känd morotsodling i Fjälkinge. Vi gjorde ett litet stopp här, men tyvärr var anläggningen stängd denna dag (info om anläggningen på deras hemsida: http://www.nyskordade-morotter.se). Så småningom kom vi fram till Arkelstorp och Bonnslätts äppelodling, som är en av odlarna i Äppelriket i Kivik. Rita Jarl, nuvarande ägare av odlingen, guidade oss runt och informerade om hur man bedriver äppelodling idag. Vi kunde också smaka på olika äppelsorter och även köpa med oss hem.

Turen gick så vidare via bl a Hässleholm, Bjärnum och Vittsjö. Det var nu dags för ett stopp och lunch, vilket skedde på Markaryds Värdshus.

Det började bli sen eftermiddag och dags för hemfärd, som gjordes på E4an upp mot Värnamo. Vädrets makter hade varit goda och vi hade under dagen kunnat njuta av vacker natur med blommande träd och vårfräsch grönska. I den ena bussen hade det också känts som en "jungfruresa" eftersom den hade levererats för endast några dagar sedan till Nittorps Buss. Ordf Bernt Bertilsson riktade ett stort tack till chaufförerna och Henry och Inger Jönsson för planering och genomförande av den trevliga resan.

Referat med bilder hemlig resa maj 2017.pdf

Länk till fler bilder

Länk till Lyckås Gård i Fjälkinge