Polenresa sep 2019

Resa till Polen SPF Seniorerna Tranemo 2019-09-13--19

  • Krakov

I mitten på september var vi 55 st SPFare från Tranemo på en 7–dagarsresa till Polen. Vi fick uppleva många spännande saker med höjdpunkter som Saltgruvan i Krakow och koncentrationslägren i Auschwitz och Birkenau. Det kändes skräm-mande men nyttigt att bli påmind om allt det onda som mänskligheten kan göra mot varandra. Overkligt vad Hitler utsatte många människor för och inte minst judarna!

Saltgruvan var ett fantastiskt "byggnadsverk". Nere under jord var allt gjort av salt-sten, t ex kyrkor, statyer, kristallkronor och mycket mer. Där fanns jättestora salar och långa gångar. Totalt var det ca 800 trappsteg som vi gick nerför. Som tur var så fanns det hissar upp. I en gruva kanske man tror att det är fuktigt och kallt, men här tog saltstenen upp fukten så det blev torrt och fint. Temperaturen var dessutom jämn över hela året, ca 14 grader.

På vägen genom Polen stannade vi 2 dagar i Warszawa. Staden bombades väldigt hårt under kriget, men var återuppbyggd i stort sett som den såg ut före bomb-ningarna. Vi gick en guidad vandring i staden med ett fantastiskt torg, kungliga slottet, Chopins minnesmärke mm.

I Krakow gjorde vi också en stadsvandring. Tyskarna lät bli att bomba Krakow för att själva ha en bevarad plats efter kriget. Här fick de dock fel. I stället fick de fly från Krakow och staden förblev orörd med en fin "Gamla stan" och runt om en blandning av nytt och gammalt.

I Krakow var vi även på Judisk afton med mycket god mat och dryck samt levande musik. Sedan bidrog vi själva med allsång, som även hördes långt ut på det lilla torget. Mysigt och trevligt. För att ta oss till restaurangen så åkte vi spårvagn 5 hållplatser t o r. Bara det att få med 55 pensionärer på samma spårvagn var en upplevelse i sig. Det gick jättebra.

På vägen hem hade vi en övernattning i Berlin. Ett kort besök med boende mitt i stan på Alexanderplats.

Mycket gemenskap och en fantastisk sammanhållning i den stora gruppen på 55 personer upplevde vi nog alla.

En liten sammanfattning av många upplevelser, nedtecknat av Hasse Skoglund.
2019-09-30

Klicka på länken för att se bilder.
Bilder Polenresan