2024-03-12 Konstresa till Borås

Läs Maria Ulfvin Larssons referat från en heldagsresa till Borås med guidade besök på konsthallen Abecita Popkonst & Foto och på Textilmuseet, samt en tur till Ramnaparken.
Se också Elisabeth Engströms bilder från resan.

  • Bild: Elisabeth Engström

Borås, vilken fin stad! Här fick vi uppleva både konst och textilhistoria.

Vårt första stopp var på Abecita Popkonst & Foto. Vi blev varmt mottagna av museichefen och vår guide Michaela Faily. Efter välsmakande kaffe och fralla guidade Michaela oss genom muséet på ett synnerligen proffsigt sätt. Hon hade valt ut några stopp där hon berättade om både konstnären/fotografen och uttryckssättet. 

Klicka på den här länken så får du uppleva utställningen igen: https://www.abecitakonst.se/utstallningar-program/pagaende-utstallningar/

Guiden Michaela berättar om spännande konstverk. 

Kanske känner du till Agneta Dellefors från Mölnlycke? Agneta finns representerad på muséet med utställningen ”Room for street”.  Fantastiskt vilka motiv Agneta hittar i vardagen mitt ibland oss.

Du kan se mer av hennes foto på Instagram https://www.instagram.com/delleforsstreetphoto/

 

 

Nästa stopp var Textil Fashion Center där vi började med en god lunch för att sedan delas upp i två grupper. Den ena gruppen fick börja med en utställning som handlande om Familjen Magnussons verksamhet. 

         

 

Bröderna Magnussons var kanske inte störst och kändast av de svenska klädföretagen, men var verksamma under långt tid. De klänningar som till sist valts ut till utställningen speglar hur modet har sett ut och förändrats från 1930-talet till 1970-talet. Vi som behöver lite stöd för minnet kan läsa här i en artikel från GP om utställningen och textilindustrins utveckling och dessvärre fall under de här åren. https://www.gp.se/kultur-noje/noje-kultur/fran-paris-till-boras-med-broderna-magnussons.

Den andra gruppen fick en otroligt inlevelsefull visning och historia om textilindustrins krafts dagar. Många spännande maskiner som uppfanns under 1800 och början av 1900-talet fick vi se i drift. Mycket buller! 

Här visar guiden en strumpstickmaskin.

 

Nu var vi jättefikasugna och Thomas Norberg, vår eminente busschaufför och resefixare tog oss till Ramnaparken. I en liten mysig stuga fick vi kaffe och en riktigt god Toscakaka. Ramnaparken har en lång historia men ägs numera av Borås stad. Här finns bland annat Borås Muséum, en stor fin park samt en fågelkoloni.

 

Till slut vill jag tacka alla medresenärer för en trevlig, lärorik och kulturell dag tillsammans. Ett stort tack också till Thomas Norberg som kör oss med varsam hand i sin buss och lotsar oss från plats till plats.

Bästa hälsningar

Maria

Resekommittén Vintergäcken

Text och bilder ovan: Maria Ulfvin Larsson

Se också Elisabeth Engströms bilder

Abecita Borås 

 

                                                   

                                                                      

                             

1

                                   

                             

                                               

 

Bilder från textilmuseet 

a

b

c

d

e

f

g

i

k

l

Ramnaparken

m

n

Inbjudan till resan

 

Inlägg 2024-03-14: Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com 

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!