2024-03-01 Föredrag "Civil beredskap i en förändrad hotbild"

"Civil beredskap i en förändrad hotbild" är ett aktuellt ämne, som kan väcka obehag eller olustkänslor. Men med planering, förberedelser och kunskap kan det skapa trygghet.

2024-03-01 Föredrag "Civil beredskap i en förändrad hotbild"

Civil beredskap i en förändrad hotbild" är ett aktuellt ämne, som kan väcka obehag eller olustkänslor. Men med planering och förberedelser och kunskap kan det skapa trygghet. 

                       

Per Mood, säkerhetschef i Härryda kommun informerade om uttrycken Krisberedskap, Civilt försvar och Totalförsvar.

.

Vad vi skall skydda

.

Vilka aktörer 

.

Oika nivåer

Vad vi observerat vid till exempel den senaste tidens snöstormar på olika platser i landet, är att de olika aktörerna och nivåerna inte synkroniserat sin verksamhet.  

På lokal nivå har kommunen ansvar för att dess olika verksamheter kan fortgå vid en kris. Som ett led i detta är upprättandet av Trygghetspunkter.

Ukraina har den hårda vägen skaffat sig kunskap om hur man organiserar dessa trygghetspunkter. Erfarenheter som vi nu kan ta del av.

På kommunens hemsida framgår under rubriken Kris och beredskap  var dessa trygghetspunkter är placerade, hur vi skall förbereda oss själva, var skyddsrummen finns mm.

Per Mood gav oss en en inblick i hur berdskapen planeras och förbereds från kommunens sida. Det är nu upp till oss själva ta det säkra före det osäkra, genom att förberda oss så att vi till en början, kan klara oss själva. Genom att inhämta kunskaper om vad som gäller, så kan vi i stället för oro, känna en trygghet.

En trygghet kan vara att se till att man har ett lager av den medicin man är beroende av och att man tankar bilen full oftare.

Inbjudan till föredraget

Inlägg (2024-03-04): Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!